Last news in Fakti

28 Януари, 2017 20:00 4 151 5

Знаете ли какво е да дължите 3,6 млрд долара?

Историите на трима милионери, които са изгубили солидни суми пари

Знаете ли какво е да дължите 3,6 млрд долара? - 1
Снимка: Shutterstock

Трима милионери споделят три поучителни истории за парите и невниманието, които са ги довели до фалит и дори до затвор.

Джордан Белфорт

Да станеш милионер на фондовата борса не е лесна работа, но някои имат повече късмет и разбира се - нюх. Джордан Белфорт е един от тези хора. Банковата му сметка тъкмо била навъртяла 250 млн. долара, когато парите мистериозно изчезнали от фирмата, за която работи - Stratton Oakmont. Федералните започват разследване срещу предприемача и го обвиняват в измама с ценни книжа. След кратък престой в затвора, Джордан връща на ощетените 100 млн. долара и издава книгата си „Да хванеш вълка от Уолстрийт“, която бързо се превръща в бестселър. Тя вдъхновява и филмовият режисьор Мартин Скорсезе да я екранизира.

Робърт Алън Станфорд

По време на управлението си като президент на компанията Stanford Financial Group, Робърт организира дългосрочна престъпна пирамида, която до доведе до фалит инвеститорите му. Планът му бива осуетен от ФБР и през 2009 той се предава, след като в съда влизат неоспорими доказателства за измамата му в световен мащаб на стойност 8 млрд. долара.

Шон Куин

Най-богатият ирландец в класацията на списание Forbes за 2009 към днешна дата е напълно фалирал. Лошите инвестиции и дълговете към Anglo Irish Bank Corp. сриват богатството му от 6 млрд. долара и той обявява фалит през 2012. Основната грешка, която Шон допуска е да инвестира пари, които е взел на заем от собствената си компания, като ги влага в дял за закупуване на акции на банката кредитор. Когато кризата удря и Ирландия, капиталите му се стопяват, а дълговете му прерастват в сумата от 3,6 млрд. долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Дейвйд

    0 0 Отговор
    ТАЙНА
  • 3 Джеймс

    0 0 Отговор
    Секрет
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.