30 Януари, 2017 10:05 6 981 1

Защо последните дни на януари са най-студени

  • прогноза-
  • време-
  • януари-
  • студ
Защо последните дни на януари са най-студени - 1
Снимка: Shutterstock

Последните три дни на месец януари се смятат за най-студени и се наричат „дните на женския кос”, според стара италианска легенда. Ето какво гласи народното предание:

Месец януари, който се състоял само от 28 дни, завиждал на красотата на женския кос и правел на птицата лоши шеги от мраз и сняг. Тя стояла в гнездото си, запасена с храна, колкото може повече, заради студа. В последния ден от месеца излязла от него, доволна, че януари свършва. Януари се разгневил и поискал от брат си февруари три дни, развихрил студ и сняг и женският кос едва успял да се скрие в един комин. След три дни като излязла от него и януари вече си бил отишъл, птицата имала от саждите тъмнокафява перушина. Оттогава женският кос изглежда така, а януари се състои от 31 дни, последните три от които най-студени.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Господин Иванов

    9 0 Отговор
    Благодаря за приятната статия. Наистина нещо интересно и разтоварващо.