3 776 1

Притча: Чек за 500 000 долара

„Мога да се разделя с всичките си проблеми само за един миг!“

Притча: Чек за 500 000 долара
Събина Андреева

Един бизнесмен затънал в огромни дългове и не знаел как ще излезе от създалата се ситуация. Човекът излязъл в парка, за да спре да мисли за това, но поток от мисли нахлул в главата му. Мъжът отпуснал глава върху ръцете си, търсейки възможности, чрез които да се спаси от фалит. Изневиделица пред него се появил непознат старец.

– Струва ми се, че нещо много ви тревожи, започнал той. – Споделете.

Бизнесменът му разказал за проблемите си, липсата на пари и отказите на банките да му дадат поне някакъв кредит за съживяване. Старецът слушал безмълвно, без да го прекъсва и проговорил след това:

– Мисля, че съм в състояние да помогна.

Той попитал бизнесмена за името му, написал набързо чек и го сложил в ръката на учудения човек.

– Вземете тези пари. Точно тук се уговаряме да се срещнем след една година, за да ми ги върнете обратно.

Мъжът нямал време и дума да каже, тъй като старецът изчезнал бързо в тълпата.

Бизнесменът обърнал очи към чека. На хартията, в полето за сумата било акуратно изписано числото „$500 000“, а по-долу името: „Джон Рокфелер“.

„Мога да се разделя с всичките си проблеми само за един миг!“ - помислил си мъжът. Но вместо това, бизнесменът избрал да прибере чека в сейфа си. Дори самата мисъл за съществуването на подобна хартийка му давала сили да търси начин да спаси своя бизнес.

С нов, завърнал се оптимизъм, той разширил възможностите си за доход и сключил изгодни сделки. Успял да реализира няколко големи продажби. За няколко месеца се изправил и започнал пак да печели пари, а по-късно се отървал и от дълговете си. Една година по-късно мъжът се върнал в парка, на същото това място, със същия този чек в ръка.

Старецът се появил отново в уговореното време. Бизнесменът вече се приготвил да му подаде чека и да разказва за своите успехи, когато изведнъж дотичала медицинска сестра и подхванала стария човек.

– Ах, толкова съм радостна, че най-накрая успях да го намеря! - извикала тя. – Извинете и се надявам да не ви е обезпокоил. Той често бяга от вкъщи и разказва на хората, че е Рокфелер.

Бизнесменът стоял втрещен. През цялата година той въртял бизнес и работил усилено, продавал и купувал с цялата си увереност, че на помощ във всеки един миг могат да му дойдат половин милион долара.

И изведнъж разбрал, че не парите, реалните или въображаемите, преобърнали изцяло живота му. Това били неговата нова увереност и вяра, те му дали сили да постигне всичко това, което имал в момента.

Поемете инициативата в свои ръце. В съдбоносния момент вярата в собствените сили изиграва главната роля.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • да ама не
    Отговор
    1 12:41  30.01.17
    Тия притчи обаче не действат в страната на Пеевски !!!

Напиши коментар:


Публикувай