Last news in Fakti

2 Февруари, 2017 00:44 2 677 0

Акула с чип постави световен рекорд (ВИДЕО)

  • акула-
  • мако-
  • чип-
  • атлантически океан

Мъжка акула мако измина 21 000 км за 600 дни

Мъжка акула мако постави световен рекорд, като измина 21 000 км в Атлантическия океан за 600 дни, съобщи Би Би Си.

Учените от института по океанография на университета НОВА Саутуестърн във Форт Лодърдейл следят акулата, наречена Хелс Бей, откакто са я уловили през май 2015 г. край Оушън сити, Мериленд.

Първоначално тя заплувала на север покрай американското източно крайбрежие. Миналата година останала край Мериленд , а след това тръгнала към канадската провинция Нова Шотландия. По-късно се насочила на юг към Бермудите и накрая се върнала в Оушън сити.

Хелс Бей прекарва зимата и началото на пролетта далече от брега, а през останалата част от времето се доближава до него.

Акулите мако са едни от най-бързите хищници в океана, като могат да се движат с почти 100 км/ч. Проследяването им с чипове с помощта на спътник разкри колко уязвими са те. Почти четвърт от маркираните животни са уловени и убити от рибари. Това е показателно за съдбата на всички видове акули.

Всяка година загиват между 70 милиона и 100 милиона акули.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА