5 210 1

5 съвременни навика, които водят до затъпяване

5 съвременни навика, които водят до затъпяване
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

Ново проучване разкрива кои са някои от съвременните навици, чрез които ежедневно затъпяваме. От храните, които консумираме, през честите справки с Google и недоспиването, вижте кои неща намаляват нашата интелигентност:

1. Твърде много захар и наситени мазнини вредят на паметта

Като цяло здрави хора с високи нива на кръвната захар са по-склонни да имат проблеми с паметта. А храните, богати на мазнини и с високо съдържание на захар, пък вредят на когнитивната гъвкавост - способността да се приспособяваме и да реагираме адекватно на променящите се ситуации.

2. Мултимедийният мултитаскинг свива мозъка

Използването на лаптопи, телефони и други медийни устройства едновременно може да смали важни структури в мозъка. Хората, които използват множество устройства едновременно, имат по-ниска плътност на сивото вещество в зоната на мозъка, която се свързва в когнитивния и емоционалния контрол.

3. Справките в Google ви карат да се чувствате по-умни, отколкото сте

Търсенето в интернет кара хората да мислят, че знаят повече, отколкото в действителност.

4. Лошият сън съсипва мисловните способности

Вредите, които лошият сън причинява на мисловните способности, са много тежки. Мозък, на който му се спи, трябва да работи по-усърдно, докато краткосрочната и дългосрочната памет са по-слаби.

5. Физическото изтощение нарушава умствената дейност

Както умственият, така и физическият стрес взаимодействат и причиняват умора.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гощо
    Отговор
    1 10:54  07.02.17
    Значи ползвайки смартфон,таблет ,лаптопп и хдейки на фитнес си всъщност един много тъп човек?!?!? Е значи аз умни хора не познавам като се замисля?!?!?

Напиши коментар:


Публикувай