5 Февруари, 2017 10:34 8 827 1

5 съвременни навика, които водят до затъпяване

  • навици-
  • затъпяване-
  • google
5 съвременни навика, които водят до затъпяване - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване разкрива кои са някои от съвременните навици, чрез които ежедневно затъпяваме. От храните, които консумираме, през честите справки с Google и недоспиването, вижте кои неща намаляват нашата интелигентност:

1. Твърде много захар и наситени мазнини вредят на паметта

Като цяло здрави хора с високи нива на кръвната захар са по-склонни да имат проблеми с паметта. А храните, богати на мазнини и с високо съдържание на захар, пък вредят на когнитивната гъвкавост - способността да се приспособяваме и да реагираме адекватно на променящите се ситуации.

2. Мултимедийният мултитаскинг свива мозъка

Използването на лаптопи, телефони и други медийни устройства едновременно може да смали важни структури в мозъка. Хората, които използват множество устройства едновременно, имат по-ниска плътност на сивото вещество в зоната на мозъка, която се свързва в когнитивния и емоционалния контрол.

3. Справките в Google ви карат да се чувствате по-умни, отколкото сте

Търсенето в интернет кара хората да мислят, че знаят повече, отколкото в действителност.

4. Лошият сън съсипва мисловните способности

Вредите, които лошият сън причинява на мисловните способности, са много тежки. Мозък, на който му се спи, трябва да работи по-усърдно, докато краткосрочната и дългосрочната памет са по-слаби.

5. Физическото изтощение нарушава умствената дейност

Както умственият, така и физическият стрес взаимодействат и причиняват умора.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    2 0 Отговор
    Значи ползвайки смартфон,таблет ,лаптопп и хдейки на фитнес си всъщност един много тъп човек?!?!? Е значи аз умни хора не познавам като се замисля?!?!?