2 350 3

5 дестинации, които всеки любител на виното трябва да посети

Милена Трачева

Няма нищо по-пленително като почивка в един от най-големите винени региони в света. Това може би се дължи на факта, че към почивката си можете да добавите и насладата от дегустацията на множество вина, които иначе не бихте опитали.

И докато всяка година винените дестинации се увеличават, има няколко региона по света, които винаги ще попадат сред местата, които любителите на виното никога не биха пренебрегнали.

Изданието "Бизнес Инсайдър" е събрало 5 от тях:

Стеленбош, Южна Африка

Основан през 1679 г. град Стеленбош се намира в подножието на величествени планини и се гордее с вината си. Този южноафрикански град предлага множество забавления, свързани с виното. Трамваят на виното Franschhoek вози посетителите през живописни лозя и удивителна природа и спира в няколко винени изби, където туристите могат да се насладят на вкуса на местното вино. Освен с трамвая, туристите могат да пътуват и сами, като това ще им даде по-голяма свобода да планират времето си.

Окръг Сонома, Калифорния

Поради факта, че в съседство се намира долината Напа, не е изненадващо, че в окръг Сонома се произвеждат престижни и качествени вина. Въпреки това този регион често е пренебрегван, заради сянката, която известната долина Напа хвърля отгоре му. Само на час път с кола от Сан Франциско, Окръг Сонома е типичен винен район в Калифорни. Там се намират около 400 винарни, така че посетителите могат да се насладят на голямо разнообразие от вина. Около 61% от земеделските приходи на окръга идват от лозята.

Бургундия, Франция

Винената история на този френски регион води началото си от дълбока древност. Най-известните вина, които се правят тук включват пино ноар, шардоне и гаме ноар. За разлика от други винарски региони по света тук не във всяка изба ще ви посрещнат с широко отворени врати. Това обаче не означава, че не можете да опитате от многобройните вина, които се произвеждат тук.

Долината Бароса, Южна Австралия

Само на час път с кола от Аделаида се намира живописната долина Бароса. Това е един от най-старите винени райони на Австралия. Почти всички винарски изби в Бороса предлагат дегустации, както и безплатни обиколки. Топлият климат и високите температури са причината тук да расте грозде с ниска киселинност.

Пиемонт, Италия

Заобиколен от три страни от величествените Алпи, в този винарски регион могат да се опитат едни от най-качествените вина, които се правят в Италия. Пиемонт може да предложи много на всеки любител на виното, а комбинацията между разнообразната селекция от винени сортове и специфичния климат, създават неповторимо усещане. Най-известните вина тук са „Barolo“ и „Barbaresco“, произведени от небиоло — стар червен сорт грозде, познат още от времето на Римската империя.


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Грую
  Отговор
  1 11:00  03.02.17
  Аз съм скромен - в Италия и Франция ми стига да обиколя, останалите ще ги пропусна.
 • BUBU
  Отговор
  2 22:15  03.02.17
  Като гледам снимките, ми идва да взема лозарската ножица и да ЗАРЕЖА по стар Български обичай: демек с АРОМАТНОТО ми домашно розе..........
 • Azazel
  Отговор
  3 10:41  24.04.17
  Добре е да се добави и Марлборо, Нова Зеландия, пък и такъв списък ще си остане непълен без Тоскана, Италия :)

Напиши коментар:


Публикувай