3 574 2

„Тя не е болна, тя е танцьорка"

Защо са смятали една от най-талантливите танцьорки в историята за болна?

Събина Андреева

В училище я смятали за изгубена кауза. Един ден родителите й получили бележка, която гласяла, че дъщеричката им имала проблеми с ученето. Тя не можела да се концентрира, постоянно шавала, пречела на занятията и предавала домашните си след крайния срок… Днес лекарите биха казали, че детето страда от синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, но през 30-те години на миналия век все още никой не бил чувал за тази диагноза.

Родителите й я завели на лекар, който я накарал да седне на стол, поставен в далечния край на стаята. Детето трябвало да седи на него в продължение на 20 минути с ръце под краката си, докато майка й и баща й обсъждали с доктора училищните й проблеми.

Най-накрая, лекарят седнал до момиченцето и й казал, че би искал да си поговори насаме с майка й. Оставил детето в кабинета и излязъл с майката навън. Преди да излязат обаче, пуснал радиото, което стояло на бюрото му.

Лекарят помолил майката да се приближи до вратата съвсем тихичко и да надникне в кабинета, за да види какво прави дъщеря й. Момичето веднага скочило на крака и започнало да се движи в такт с музиката. Лекарят се обърнал към майката и й казал: „Тя не е болна, тя е танцьорка. Запишете я на уроци по танци.“

Майката последвала съвета на лекаря. Момичето започнало да ходи на уроци по танци. Приели го в Кралското балетно училище, където станала солистка. По-късно основала и своя танцова компания. Срещнала се с Андрю Лойд Уебър. Заедно с него тя създала едни от най-известните хореографии в историята. Донесла радост на милиони и се превърнала в мултимилионер.

Днес, на деца като нея, често се предписват лекарства.

Това е историята на Джилиан Лин – невероятна съвременна хореографка, танцов експериментатор, актриса и режисьорка. По време на своя шарен живот тя поставя дузини спектакли, опери, балети и мюзикъли, включително легендарните „Котки“ и „Фантомът от операта“. Печели множество награди за работата си.

Тази история бе разказана от Кен Робинсън – професор по образование на изкуството в Университета на Уоруик и международен съветник по развитието на творческото мислене и образователните системи.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Хараламби
  Отговор
  1 07:42  04.02.17
  А колко още талантливи деца са съсипани от тъпи родители и прости учители! Безброй.
 • незнайко
  Отговор
  2 12:57  05.02.17
  Ако всички са като нея, кой ще играе по "свирката" и. Такива примери са лоши. Кой и произвежда храната и благата? Това е малко като добрите футболни треньори.

Напиши коментар:


Публикувай