Last news in Fakti

5 Февруари, 2017 10:00 3 720 4

10-те правила на щастието

Учените са открили 10 неща, които доказано ни правят щастливи

10-те правила на щастието - 1
Снимка: Shutterstock

Всички сме чели не една и две книги за щастлив живот. Колко от тях обаче почиват на научни доказателства? Вижте няколко изпитани начина:

1. Пребройте хубавите неща - буквално.

Професор от Университета в Пенсилвания доказва, че хората, които в края на деня се сещат за поне три хубави неща, случили им се през деня, са по-щастливи от останалите.

2. Давайте, без да очаквате нещо в замяна.

Звучи парадоксално, но действа, показва проучване, публикувано в издание за психология. Изследователите твърдят, че най-щастливите хора са и най-големите филантропи. Те дават, без да очакват нещо в замяна.

3. Пробвайте нещо ново.

Авантюристите и хората, които непрекъснато пробват нови неща, са по-щастливи. Впускането в нови преживявания подобрява физическото ни състояние и стимулира мозъчната дейност, твърдят учените.

4. Планирайте приятни изживявания.

Очакването на предстоящи приятни емоции всъщност е това, което ни прави щастливи. Изследванията сочат, че вълнението от очакването на нещо приятно, било то и една романтична вечеря, повдига настроението ни.

5. Поставайте си цели.

Психолозите доказват, че хората, които не спират да си поставят нови цели, независимо краткосрочни или дългосрочни, са по-щастливи от всички останали. Неврологът Ричард Дейвидсън открива, че работата по постигането на поставените цели не просто поражда позитивни чувства, но и потиска негативизма.

6. Спрете да защитавате собствената си гледна точка.

Индийският лекар и мислител Дийпак Чопра твърди, че поддържането на неутралитет е най-добрият начин да си гарантираме щастие. Можем да спестим 99% от психологическата си енергия и да бъдем по-щастливи, ако спрем да защитаваме позиция си, казва той.

7. Спете не по-малко от 6 часа.

Не по-малко от 6 часа и 15 минути на денонощие спят най-щастливите хора, според проучване на британска социологическа компания. Същото проучване открива, че времето, което отнема пътуването ни до работа, също влияе върху щастието ни. Изследователите изчислили, че оптималната продължителност на пътуването е не повече от 20 минути.

8. Избройте поне 10 добри приятели.

Проучване на Университета в Нотингам установява, че хората, които имат поне 10 близки приятели са по-щастливи от тези с 5 или по-малко.

9. Изразявайте щастие.

Редица проучвания показват, че ако "изобразяваме" негативизъм, трудно можем да привлечем щастието. Заповядайте си да се усмихнете - една усмивка може да свърши чудеса.

10. Обвържете се.

Обвързаните хора са по-щастливи от останалите и имат по-добро качество на живот, независимо дали са женени или не, доказва проучване на Университета в Корнел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Васичка Атанасова

    2 2 Отговор
    нищо вярно няма в тази статия

    10 те правила на щастието е 10 000 000 в зелени гущери
  • 2 Боре

    0 1 Отговор
    Да му и без макю на щастието фалш и лъжа е всичко.
  • 3 55666

    0 0 Отговор
    Много хора ще се изненадат че рецептата на щастието е много проста и зависи почти изцяло от правилно хранене, мин. употреба на цигари и алкохол и ранно лягане, правилното хранене означава познаване и използване на зелнчуци, плодове и въглехидрати и минимизиране на животински продукти

    Коментиран от #4

  • 4 Васичка Атанасова

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "55666":

    ако нямаш БМВ или АУДИ как ще си щастлив