4 431 2

5 ползи на ябълковия оцет

Киселата подправка може да ни помогне в редица случаи

Константин Карагьозов

Ябълковият оцет е най-популярният и широкоразпространен оцет у нас. Ползите му за здравето на организма пък не са една и две много, макар и мнозина да не подозират за тях.

1. Стабилизира кръвната захар

Ябълковият оцет понижава и стабилизира нивата на кръвната захар в организма. Смята се дори, че умеренета употреба на алкохол помага на хората, страдащи от диабет тип 2.

2. Може да предпази от инфаркт

С наличието на холестерол по артериите се натрупват шлаки, които увеличават риска от инфаркт. В ябълковия оцет има хлорогенна киселина. Това е антиоксидант, който се бори срещу холестерола.

3. Лекува болно гърло

Когато човек усети първите симптоми на болно, раздразнено гърло, може да разреди ябълков оцет и вода в съотношение 1:1. Гаргара с този "еликсир" ще облекчи и предотврати усложнения при подобен проблем.

4. Предотвратява лошия дъх

Гаргарата с оцет, лекуваща болното гърло, е напълно ефективна и срещу лош дъх.

5. Засища апетита

Салатите, подправени с ябълков оцет, засищат много повече, отколкото тези, подправени с лимонов сок или зехтин.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 555
  Отговор
  1 08:31  06.02.17
  Оцетът хаби имунната система, особено ябълковият, виненият е доста по-безвреден, ябълковият е полезен в много-малки количества, полезното на оцета е че разтваря мазнините - при хора които прекаляват с вредни храни може да им изчисти клетките от мърсотии, свали кръвното, намали холестеролите - и добър и лош, при хора с ниско тегло и нисък хемоглобин не са препоръчителни оцетите

  Коментиран от #2

 • 666
  Отговор
  2 20:08  07.02.17

  До коментар #1 от "555":

  В ябълковия оцет има най-много калии

Напиши коментар:


Публикувай