Last news in Fakti

7 Февруари, 2017 00:12 1 106 0

Китовете вече се виждат и от космоса

  • гърбат кит-
  • австралия-
  • китове-
  • космос-
  • сателити
Китовете вече се виждат и от космоса - 1
Снимка: shutterstock

Гърбатите китове са огромни същества за човешкото око, но въпреки това е трудно да бъдат забелязани от космоса. Това може да се промени, съобщи Mashable.

Този вид е сред най-големите китове, а теглото на възрастен екземпляр може да достигне близо 50 тона.

Изследователи от Западна Австралия са започнали да използват сателитни снимки, за да проследят движението на тези китове.

Целта им е да се уверят, че популацията на гърбатите китове е в норми и няма никакъв риск от изчезване на вида – какъвто е имало към средата на XX век.

Дронове често са използвани от учените за проследяване на китовете, но за по-добър анализ са необходими снимки с висока резолюция.

Някои сателити имат способността да направят качествени снимки. Австралийците обаче трябва да плащат по $30 600 за кадрите, направени за 2 дни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА