1 729 0

Да научим детето да чете и да обича книгите

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

Има няколко универсални съвети, които ще ви помогнат да научите детето си да чете и да обича четенето. Това не е толкова трудно, ако следваме тези изпитани методи:

1. Важно е детето само да проявява интерес към книгите, буквите и четенето. Буквите са навсякъде около нас, затова е съвсем нормално те да правят впечатление на децата от най-ранна възраст.

2. Възприемането на нови знания има добър резултат при децата, ако са поднесени под формата на игра.

3. Започнете обучението на детето с научаването на азбуката като първата стъпка е да го запознаете със звука, съответстващ на дадена буква, така че, то да се научи да свързва звука с изображението й. Следващата стъпка е да го научите да съчетава звуковете и буквите в срички.

4. Набавете си различни материали, подходящи за съответната възраст на детето, цветни книжки, шарени букви – можете да закупите готови или да ги изрежете от цветна хартия заедно с детето си. С тях лесно ще можете да правите срички, а по-късно и цели думички.

Бъдете търпеливи и не поставяйте прекалено високи цели, защото това ще го умори твърде бързо, а умората може да го обезкуражи.Водете се от неговото желание да усвоява нови знания и умения.

5. Четете на детето си. Децата се учат от примера, който получават от родителите си. Затова ако искате да научите детето си да чете, трябва да му четете. Подбирайте книжките, които ще му четете и с които то ще направи първите си стъпки в четенето, внимателно според възрастта и интересите му.

Четенето на книги развива интелекта, въображението, мисленето и изисква активно внимание. Затова предоставяйте на детето си възможността да расте, да се развива и усъвършенства, за да сте спокойни, че отглеждате човек, който ще бъде създател на нови идеи, а не само консуматор на идеите на други хора.Напиши коментар:


Публикувай