8 580 1

8 метода за остър като бръснач мозък

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

Ежедневният хаос от планове, срокове и задачи неминуемо се отразява на нашия мозък. Необходимо е навреме да се погрижим за него, за да понесем това бясно темпо. Ето тези няколко метода са истински подарък за мозъка ни:

Медитация
Медитацията е един от най-добрите начини за почивка – както физическа, така и умствена. Тя успокоява и влияе благотворно на всички мозъчни зони. Ежедневните медитации подобряват състоянието на тялото и духа.

Спорт
Кардио упражненията са от голяма полза за мозъка. Тичането, ходенето и плуването не само стягат тялото, но и подсилват „мускулите” на мозъка и умствената дейност. Само 15-30 минути движение всеки ден (дори да е просто разходка) са истински еликсир за уморения мозък.

Без мултитаскинга
Ако се стремите към максимална продуктивност, товарете мозъка си само с една задача наведнъж. Само в такъв режим той може да работи най-ефективно. Съставяйте си планове за действие и пристъпвайте последователно към задачите. Така всъщност ще постигнете много повече, отколкото ако правите всичко наведнъж. И ще се уморите по-малко.

Следобедна дрямка
Следобедният сън не само възстановява силите, но и активира дейността на мозъка, подобрява паметта и повишава настроението. Само 10-15 минути дрямка на ден са достатъчни, за да променят тежкия работен цикъл. След тях ще се върнете на работа, изпълнени с нови сили и идеи.

Използване на химикалка и тефтер
Изследвания показват, че използването на хартиен тефтер и химикалка активира мозъка, като подобрява работата и ефективността му, така че не разчитайте само на дигиталните устройства.

Витамини
Информирайте се кои храни какви витамини и минерали съдържат и балансирайте храненето си. Витамините от група В, както и C, D, E и Р подобряват работата на мозъка, краткосрочната и дългосрочна памет и повишават съобразителността.

Учене нов език
Това е една от най-добрите награди за мозъка. Ученето на чужд език е като гимнастика за него, която разкрива скритите му ресурси и възможности.

Оптимизъм
Позитивното мислене е нужно на мозъка ви, за да бъде напълно доволен и ефективен. Оптимистичната настройка помага да се самоусъвършенстваме и дава отлична мотивация за бъдещо развитие.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • гощо
    Отговор
    1 11:13  08.02.17
    Като видя Вени и оглупявам!!!!!

Напиши коментар:


Публикувай