Last news in Fakti

7 Февруари, 2017 19:22 2 157 3

Русия зачеркна хомеопатията

  • русия-
  • наука-
  • хомеопатия

Руската академия на науките я смята за лъжовна наука

Руската академия на науките определи хомеопатията като „лъжовна наука“, съобщи „Интерфакс“.

Комисия към президиума на РАН излезе с документ озаглавен „Лъжовността на хомеопатията“. Като вид алтернативна медицина, хомеопатията съществува вече 20 години. Според комисията обаче всички опити за вмъкване на научна основа в тази наука са се оказали неуспешни.

Лечението със свръхмалки дози вещества, прилагано в хомеопатията, няма научни основания. Този извод се опира на щателен анализ на публикации в научни издания, отчети от клинични изследвания. Клиничните изпитания в различни страни и в различни времена и „не можаха експериментално да демонстрират ефективността на хомеопатическите средства и методи на лечение. Принципите на хомеопатията по природата си са умозрителни догматични твърдения. Това може да води до неблагоприятен изход, включително до смърт на пациента“, се казва в документа.

Комисията препоръчва на здравното министерство да извади хомеопатичните препарати от употреба в държавните и общинските лечебни заведения.

Друго предложение е на продаваните опаковки хомеопатични лекарства задължително да пише, че препаратът няма „доказана клинична ефективност и показания за употреба”.

Препоръчват се и мерки за информиране на аптеки, лекари, фармацевти, пациенти и застрахователи за лъженаучността на хомеопатията, както и за ограничаване на „недостоверната реклама”.

Във ВУЗ-овете ще трябва да се закрият програмите за повишаване на квалификацията по хомеопатия. На самите хомеопати се препоръчва „да се отнасят критично към непотвърдените уверения на производителите на хомеопатични средства”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПРАВИЛНО

    3 0 Отговор
    АМИ ДА ТИЯ ОТРОВИ С КОИТО Е ПЪЛНА АТМОСФЕТАТА ПОЧВАТА И ВОДАТА СА ТОЛКОВА НЕСТАНДАРТНИ И НЕТИПИЧНИ ПОРАДИ ИЗКУСТВЕНИЯ ИМ ХАРАКТЕР.
  • 2 Антоанета

    3 1 Отговор
    Ами да не са изгодни на фармацията. Друго си е да печелиш от това да унищожаваш населението с лекарствата, които са с дълъг списък с нежелани реакции.
  • 3 plama

    0 0 Отговор
    работя в детско отделение,виждала съм мн.родители лекували децата с хомеопатия,но всички идват при нас,когато се стигне до остро респираторно заболяване или пневмония например,понякога децата са с толкова утежнена клинична картина точно поради доверието на родителя в хомеоптичното лечение и задълбояаване на заболяването.тогава наистина се налага не само приложение на антибиотик,а понякога на комбинация ,дори кортикостероидно лечение...все още не съм видяла някой да се е излекувал с хомеопатия,когато е наистина болен.точка.