9 Февруари, 2017 10:00 3 765 2

Притча: Колко струва трудът ти?

Оценяват ли хората колко всъщност се трудим за тях

Притча: Колко струва трудът ти? - 1
Снимка: Shutterstock

Живял в Индия талантлив художник, който имал много ученици. Когато най-добрият от тях приключил обучението си, учителят му заръчал да изнесе картините си в центъра на града и да остави под тях черен молив и бележка.

– Напиши на листа, че всеки, който не харесва нещо, нарисувано от теб, може да го огради с молива – заръчал възрастният художник.

Младежът веднага изпълнил препоръката на своя учител и с трепет в сърцето зачакал да види какво ще се случи. Само след два часа всички платна били издраскани от критични хора, които им намерили недостатъци. Младият художник се разстроил и се върнал при своя учител, за да му разкаже какво се е случило. Тогава старецът го посъветвал отново да нареди своите произведения в града, но да остави до тях бои и четки. А на лист да напише, че който не одобрява картините му, има възможност да ги поправи. Младежът отново ги изложил. Наблюдавал отдалече картините цял ден, но нито петънце не се появило по тях. Тогава отново се отправил към своя учител и му разказал всичко. Запитал го защо във втория случай никой не посмял да коригира платната му.

Тогава учителят се усмихнал и отвърнал:

– Скъпи ученико, при първата ситуация ти даде възможност на околните да изразят критиката си към теб и те веднага те нападнаха. Хора, които нямат никаква представа как се рисува, си позволиха да очернят труда ти. Във втория случай обаче ти им даде възможност да те поправят. Тъй като те не притежаваха нужните умения, не го направиха.

Така е в живота: тези, които не са наясно с естеството на труда ти, могат да се охулят, защото не знаят колко струва той. Ако се наложи обаче те да свършат същото по-добре от теб, няма да могат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    5 0 Отговор
    Я не знам как е,мЪ и тЕ така нЕ е....казал старият дървен ШОП!!!!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Иван

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "гощо":

    НаУи??? Е те затова сме на това дередже.......Всички сме професори. Само на маса с ракия и салата!!!