2 500 5

Възпитание без крясъци и шамари

Възпитание без крясъци и шамари
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

Около 70% от българите одобряват използването на "минимално насилие" върху децата – шамари, пляскане, издърпване на ухо, което не е никак учудващо предвид патриархалния модел, наложен от векове у нас. Известно е, че плесницата и боят с пръчки в училищата били напълно позволени и препоръчителни методи за възпитание. Привърженици на подобни възпитателни мерки се срещат във всяко поколение българи.

Детските психолози обаче съветват родителите, на първо място, да не се поддават на гнева си, а да се постараят да овладеят моментната си негативна емоция, предизвикана от извършената беля или проява на неподчинение от страна на детето. Много често родителите са склонни да правят от мухата слон, а това само излишно разстройва детето и му вменява чувство на неоснователен страх и дори неувереност без да има някакъв възпитателен ефект.

Не правете трагедия от дребни битови инциденти в резултат на някоя пакост. Старайте се винаги да стигнете до причината за лошото поведение. Говорете с детето си. Ако е направило нещо нередно, не му викайте. Достатъчно е да му направите забележка с по-сериозен тон, но не и на висок.

Прегърнете го! Потопете се в света на неговата чиста душа и се опитайте да се поставите на негово място. Но най-важно е да осъзнаете, че детето не е ваша собственост, а най-големият и безценен Дар.


Още по темата

 • Първородните деца са по-умни

  Първородните деца са по-умни

  Британски учени установиха, че първородните деца в семейството са по-умни от останалите си братя и сестри, след като провели с тях тестове за ...
  10.02.2017
  1 274
  3

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • възпитател
  Отговор
  1 09:53  11.02.17
  Я му фукни два шамара и наказан в ъгъла с вдигнати ръце или на колене върху бирени капачки!!!!!
 • УЪР
  Отговор
  2 10:01  11.02.17
  Отвращава ме използването на турцицизми: шамар, късмет, комшия (последните две ги няма в текста, но са често срещани). Така, че не ме учудва "Възпитание без крясъци и ... " Остатък от миналото и то какво минало - от Турция ...
 • Академик Стръвнишки
  Отговор
  3 10:07  11.02.17
  Боят развива гласните струни, чисти слъзните канали, ускорява дишането, кръвообращението, загрява тялото, помага за по-бързото възприемане на информацията и нейното изпълнение! Боят е възпитателно средство от незапомнени времена, почти хомеопатичен! Боят премахва съмненията и излишните въпроси - степента на убеждение зависи от количеството - бъдете убедителни!
 • Грую
  Отговор
  4 10:22  11.02.17
  Той, боят, изгражда - той не е да разгражда!..."Бий дупенце, за да не биеш дупище" са казали старите хора.
 • Mbo
  Отговор
  5 11:48  11.02.17
  То нас като са ни били хора станахме. За казарма няма да си говориме.

Напиши коментар:


Публикувай