11 Февруари, 2017 09:36 4 192 5

Възпитание без крясъци и шамари

  • възпитание-
  • деца-
  • родители-
  • наказание-
  • насилие-
  • шамари
Възпитание без крясъци и шамари - 1
Снимка: Shutterstock

Около 70% от българите одобряват използването на "минимално насилие" върху децата – шамари, пляскане, издърпване на ухо, което не е никак учудващо предвид патриархалния модел, наложен от векове у нас. Известно е, че плесницата и боят с пръчки в училищата били напълно позволени и препоръчителни методи за възпитание. Привърженици на подобни възпитателни мерки се срещат във всяко поколение българи.

Детските психолози обаче съветват родителите, на първо място, да не се поддават на гнева си, а да се постараят да овладеят моментната си негативна емоция, предизвикана от извършената беля или проява на неподчинение от страна на детето. Много често родителите са склонни да правят от мухата слон, а това само излишно разстройва детето и му вменява чувство на неоснователен страх и дори неувереност без да има някакъв възпитателен ефект.

Не правете трагедия от дребни битови инциденти в резултат на някоя пакост. Старайте се винаги да стигнете до причината за лошото поведение. Говорете с детето си. Ако е направило нещо нередно, не му викайте. Достатъчно е да му направите забележка с по-сериозен тон, но не и на висок.

Прегърнете го! Потопете се в света на неговата чиста душа и се опитайте да се поставите на негово място. Но най-важно е да осъзнаете, че детето не е ваша собственост, а най-големият и безценен Дар.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 възпитател

    7 5 Отговор
    Я му фукни два шамара и наказан в ъгъла с вдигнати ръце или на колене върху бирени капачки!!!!!
  • 2 УЪР

    1 7 Отговор
    Отвращава ме използването на турцицизми: шамар, късмет, комшия (последните две ги няма в текста, но са често срещани). Така, че не ме учудва "Възпитание без крясъци и ... " Остатък от миналото и то какво минало - от Турция ...
  • 3 Академик Стръвнишки

    5 3 Отговор
    Боят развива гласните струни, чисти слъзните канали, ускорява дишането, кръвообращението, загрява тялото, помага за по-бързото възприемане на информацията и нейното изпълнение!
    Боят е възпитателно средство от незапомнени времена, почти хомеопатичен!
    Боят премахва съмненията и излишните въпроси - степента на убеждение зависи от количеството - бъдете убедителни!
  • 4 Грую

    4 3 Отговор
    Той, боят, изгражда - той не е да разгражда!..."Бий дупенце, за да не биеш дупище" са казали старите хора.
  • 5 Mbo

    5 2 Отговор
    То нас като са ни били хора станахме. За казарма няма да си говориме.