4 155 0

Провали се преди да успееш

Как провалът може да ни изстреля нагоре

Провали се преди да успееш
Събина Андреева

Всяко зло за добро! Всички знаем тази мъдра мисъл. Когато загубиш работата си обаче, ти е доста трудно да повярваш, че са те изритали за добро.

Уволнението се оказало наистина повратен момент в кариерата на множество известни и богати личности в момента. Вместо да се отчаят, те го приели като възможност да разкрият истинския си потенциал.

Тук хвърляме поглед върху някои от най-известните личности, които са били уволнени, преди да попаднат в светлината на прожекторите.
Вижте за кого уволнението се оказва неподозиран успех:

Елвис Пресли
Днес Елвис Пресли е известен като краля на рока, но по пътя към успеха той се е сблъскал с доста пречки. След един от първите му концерти в Нашвил продуцентът на събитието го посъветвал да се върне в Мемфис и да продължи със старото си занимание като шофьор на камион. За щастие, Елвис не го послушал, а продължил да прави музика.

Уолт Дисни
През 1919 Уолт Дисни е уволнен от популярен щатски вестник. Според издателя му начинаещият карикатурист нямал „достатъчно въображение и добри идеи”. Това не е последният неуспех на Дисни. Той купува анимационното студио Laugh-O-Gram, което скоро фалира. Тогава той решава да се насочи към нещо по-печелившо – Холивуд. Той и брат му се преместват в Калифорния и започват да продуцират анимационни филми.

Джоан Роулинг
Джоан Роулинг работила като секретарка за лондонския офис на Amnesty International, но мечтаела да стане писател. Тайно пишела истории на компютъра си и мечтаела да напише книга за тийнейджъра магьосник на име Хари Потър. На шефовете й им писнало и я съкратили. Обезщетението, което получавала, й помогнало да се издържа известно време, след което Роулинг решила окончателно да се фокусира върху писането. Днес тя притежава огромно състояние и една от най-успешните писателки на всички времена.

Мадона
Когато Мадона напуснала колежа и се преместила в Ню Йорк в търсене на слава, тя нямала никакви пари. Започнала работа в Dunkin Donuts на Таймс Скуеър, но не издържала и ден. След като опръскала клиент с желе, мениджърите й я уволнили. Материалното момиче обиколило още няколко заведения за бързо хранене като сервитьорка, преди да й се отдаде шанс да излезе на сцената през 1979.

Анна Уинтор
Главната редакторка на Vogue започнала кариерата си като младши редактор в Harper's Bazaar. Редакторът Тони Мазала не харесал стила й и я уволнил само след 9 месеца. Тя възприела уволнението като урок и не изневерила на стила си. Уинтор препоръчва на всеки да бъде уволнен в даден момент. След като напуска Harper's Bazaar тя става редактор във Viva.

Опра Уинфри
Опра Уинфри започва като водеща на вечерните новини, но представяла историите твърде емоционално. Продуцентът на емисията я свалил от новините. Като компенсация й предложил да води дневно шоу. Уинфри била съкрушена първоначално. Смятала преместването за стъпка назад. Шоуто й „Хората говорят" обаче станало голям хит. Успехът помогнал на Опра да намери истинското си призвание.

Майкъл Блумбърг
Майкъл Блумбърг бил партньор в инвестиционна банка Salomon Brothers. През 1998 компанията им е купена от днешната Citigroup. Блумбърг бил уволнен, но получил солидно обезщетение. Той използвал сумата, за да стартира собствена финансова компания. Днес той е 18-ият най-богат човек в САЩ и вече бивш кмет на Ню Йорк.

Робърт Редфорд
Като тийнейджър Редфорд изкарвал пари като общ работник за Standard Oil. Шефът му обаче го хванал да спи в работно време. Вместо да го уволни, той го преместил в друг отдел. Там обаче Редфорд продължил да прави гафове и бил освободен. Уволнението му го окуражило да започне да преследва мечтите си. Записал се в колеж в Колорадо, след което се преместил в Ню Йорк, където станал актьор.Напиши коментар:


Публикувай