4 903 7

Как хладилникът ви да стане като нов

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова
Почистването на хладилника не изисква скъпи почистващи препарати или дезинфектанти – малко веро, топла вода и желание са напълно достатъчни.

Преди да започнете е добре да подготвите хладно място или хладилна чанта за съхранение на хранителните запаси. След това изключете уреда от електрическата мрежа от съображения за сигурност. Ако хладилникът ви е свободно стоящ, можете да го издърпате леко напред, за да премахнете праха под и зад него. Ако имате хладилник с фризер без NoFrost система, оставете го да се размрази за няколко часа, преди да започнете да го почиствате.

Извадете всички разглобяеми части - рафтове, тавички, поставки за бутилки, чекмеджета и др. Измийте ги в мивката с топла вода и малко препарат за миене на чинии. С влажна кърпа почистете телескопичните релси, ако чекмеджетата ви се придвижват чрез такива, и подсушете с памучен плат.

За почистване на вътрешността на хладилника ще ви е нужна микрофибърна кърпа, топла вода и течен сапун. След почистването, избършете вътрешността с чиста кърпа и топла вода, без никакви примеси. В никакъв случай не използвайте оцет за почистване на хладилника, тъй като оцетът може да повреди някои от уплътненията и вътрешността на уреда. Какво още трябва да избягвате, когато почиствате охладителния уред вкъщи:

- мини пароструйки на пара

- препарати с висока киселинност и силно абразивни почистващи препарати, съдържащи пясък, хлорид или киселина

- абразивни гъби и такива от стоманени ленти

Освен това е важно да внимавате да не отстраните етикета на уреда, който представлява паспорта на вашия уред.

Правилното почистване на уреда от външната му страна зависи от материала, от който е направен. Ако хладилникът ви е с пластмасов екстериор, почистете с малко хладка вода и веро. Хладилник със стоманени врати трябва да се третира много внимателно. Почистете стоманеното покритие с чиста мека кърпа. Ако е необходимо да отстраните някакво мръсно петно, използвайте малко вода или pH неутрален препарат.

След като сте почистили и подсушили всички части, включете отново хладилника в мрежата. Когато уредът достигне оптималната температура на охлаждане, поставете обратно храната в него. В името на добрата хигиена и здравословната храна, препоръчително е да почиствате хладилника през определен период от време.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • тъпото ленче
  Отговор
  1 16:05  12.02.17
  Благодаря за статията!Никога не бих се сетила!Много ценни съвети!!!От близо три години се чудех как да го изчистя но добре че прочетох това!
 • 2 21:49  12.02.17
  Този коментар е премахнат от модератор
 • мммдааа
  Отговор
  3 00:39  13.02.17
  е, сега като знам как да го чистя, моля някой да ми обясни и как да го използвам това чудо
 • Коко
  Отговор
  4 02:03  13.02.17
  Полезна статия. Ние винаги си почистваме хладилника основно след като сме правили секс в него, а също и "през определен период от време", както ни съветват в статията. Колкото до всички рафтове, тавички, поставки за бутилки и чекмеджета - тях сме ги извадили още преди секса.
 • фризера
  Отговор
  5 14:40  13.02.17
  Не зная на хонорар ли сте на заплата или каквото и да е било но просто не мога да си представя как може да ви се плаща за подобни статии. Всичко описано се прави от почти всяка домакиня или домакинство. А ако си мислите, че с тази статия откривате топлата вода..... това не говори много добре за Вас. Иначе + за старанието.
 • ГОРЕНИЕ
  Отговор
  6 14:50  13.02.17
  Да попитам ако може........ мога ли да ползвам сярна киселина при почистването, че нищо не се споменава в иначе интересната и професионално издържана статия..... предварително благодаря, ако ме удостоите с компетентен отговоро.. :)
 • незнайко
  Отговор
  7 12:31  15.02.17
  Да бяха написали статия, КАК ДА ГО НАПЪЛНИМ С ПРОДУКТИ БЕЗ ПАРИ ! Чистенето е лесна работа.

Напиши коментар:


Публикувай