Last news in Fakti

15 Февруари, 2017 08:29 45 293 20

Тихият убиец на всяка връзка

  • връзка-
  • очакване-
  • разочарование
Тихият убиец на всяка връзка - 1
Снимка: Shutterstock

Смъртоносната отрова, която поразява всяка връзка право в сърцето.

Когато с жена ми се оженихме, попаднахме на семинар по предоставяне на психологическа помощ на жертвите на съвременното робство (особено сексуално).

В речта си водещият попита публиката каква е основната причина за разводите.

Тъй като току-що бях преминал курс по предбрачно консултиране, аз се чувствах като експерт по въпросите на брака.

Бързо вдигнах ръката си и извиках: „Секс, пари и общуване“.

После погледнах жена си и доволно се усмихнах.

Eлементарно.

„Това не е вярно – изненадващо ме парира водещият. – Това са само симптомите на този проблем „.

О. Нещо бях объркал.

Но не само ми дадоха урок по смирение – думите на този човек промениха живота ми!

По-добър съвет никога не бях получавал.

И така, той каза: „Браковете завършват с развод само по една причина: Завишени очаквания.“

Бях шокиран.

Това откровение въобще не се вписваше в моя неопитен ум. Какво каза след това водещият, аз не си спомням. Бях твърде погълнат от мисълта за всички тези завишени очаквания, с които вече се бях сблъскал в първия месец от брачния живот.

От времето на семинара преди шест години бях видял достатъчно болки и разочарования, произтичащи от завишени очаквания – не само в брака, във всякакви отношения.

Това е смъртоносна отрова, която поразява всяка връзка право в сърцето.

Но завишените очаквания – не са проблем само в брака.

Това е проблем през целия ни живот.

Без значение дали сте сами или женени, работещи или безработни, млади или стари … завишените очаквания са бич за всяко човешко същество. От тях никой не е имунизиран.

И какво е решението?

Аз съм по природа математик. Обичам уравненията. Харесва ми да смятам и изчислявам и в училище любимите ми предмети бяха алгебра и висша математика (макар че сега и пред страх от смъртта няма да бъда в състояние да реша задача от висшата математика).

Така че аз съставих уравнение.

ОЧАКВАНЕ – НАБЛЮДЕНИЕ = РАЗОЧАРОВАНИЕ.

Какво означава това? По-долу ще опиша две хипотетични ситуации.

Очакване.

Когато се връщам у дома след работа, аз Очаквам, че съпругата е приготвила вечеря, така че да седнем и да вечеряме цялото семейство. Тя ще е с престилка без петна (моята е перфектна), а прическата ѝ ще е идеална.

В същото време 16-месечната ми дъщеря ще седи в креслото си и ще яде с прибори за хранене, без да изпуска нищо на пода. Ние ще хапнем и след това ще се отправим на разходка под колорадското слънце, докато икономът (да, това не е грешка – иконом) прибере приборите в кухнята и подготви къщата за вечерните дейности.

Наблюдение.

Аз се прибирам у дома половин час по-късно, а вечеря освен че няма, не се и предвижда. Поради това малкото момиченце крещи и с жестове показва „Още! Искам! Ям! “

Отивам да търся жена си и откривам, че тя работи по дизайнерския си проект, опитвайки се да спази срока, който строго погледнато, вече е изтекъл. На въпроса ми „Какво има за вечеря?“ тя отговаря с изпепеляващ поглед на претоварена майка, която работи вкъщи.

Взимам бебето в ръцете си и отивам в кухнята, където откривам изобилие от хаос. Затова, като мъж с изявени готварски наклонности, поглеждам: има хляб и сирене. „Горещи сандвичи!“ – възклицавам аз самодоволно.

После намествам дъщеря си в креслото, което предизвиква у нея неописуема ярост. Аз набързо и пъхам в ръцете ябълково пюре. Това я успокоява … за известно време.

Аз правя топли сандвичи. Всеки яде. В кухнята е бардак. В дневната по пода са разпръснати играчки, и само чакат някой да ги настъпи и да си счупи глезена. Жена ми и аз сме се излегнали на дивана, като избягваме да се поглеждаме и без да показваме и най-малкото желание да почистим в кухнята.

Мога да продължа още, но вие вече сами сте разбрали.

Разочарование = разлика между първото и второто.

Доста гадна илюстрация, знам. Но аз просто се опитвам да покажа как нашите очаквания може да не отразяват реалния ни живот – това, което виждаме.

(Забележка: Тази илюстрация не е характерна за настоящия ми живот, тя или е грешна, или е изключително преувеличена. Все още не съм решил …)

Най-добре го е казал Антонио Бандерас: „Очакването е майка на разочарованието.“

Накратко: в живота ние често имаме завишени очаквания, които в крайна сметка водят до разочарование.

Но това не е задължително да бъде така!

Ето решението: НАБЛЮДЕНИЕТО трябва да предшества ОЧАКВАНЕТО. Точка. С други думи, позволете на живота да си свърши работата.

Някои биха казали, че е необходимо въобще да се откажете от очакванията. Но аз не бих стигнал толкова далеч.

По мое мнение, здрави, реалистични очаквания, изразени на глас, могат да бъдат полезни. Д има към какво да се стремим.

Но ако се окажете в ситуация, в която вашите очаквания са прекалено завишени, опитайте с наблюдение. Отхвърлете очакванията и приемете реалността такава, каквато е.

Уморени сте от разочарования? Откажете се от прекалено големите очаквания и се обърнете с лице към реалността. След това поговорете с този, който не е оправдал вашите очаквания, и му обяснете какво и защо очаквате от него.

Смятате ли, че това е разумен съвет?


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 гощо

    50 9 Отговор
    Очаквания...наблюдения.......идва скуката в спалнята и всичко приключва!!!!!
  • 3 гражданин

    45 12 Отговор
    ами свършват парите, като няма пари няма и любов и кои откъде е.................
  • 4 Браво Вени

    32 2 Отговор
    Абсолютно вярно отнася се за всичко, дори и към очакванията за собственото дете.
    Съветът е много правилен първо наблюдение после очакване.
  • 5 Муха

    16 1 Отговор
    Гощо, ми то скуката особенно след 20г връзка няма как да не дойде... Ама като ми доскучае - сменям партньора, като ми омръзне сменям работата, жилището, да взма да сменя и децата...от скука... .аси духовното джудже би следвало да съм? А, то тва май на некой етнос описанието прилича? Та който се оприличава на такъв... Скука...:)
  • 6 Гост

    7 2 Отговор
    Простете, кой определя дадени очаквания дали са завишени? Очакване равно ли е на Изискване? И ако не очакваш нищо от човека до теб, а приемаш всичко за даденост ... Разочарованието е неизбежно!
  • 7 Васичка Атанасова

    6 12 Отговор
    КВИ СА ТЕЗИ РОМАНИ ВЕ
  • 8 Morgoth

    71 2 Отговор
    Секс, пари и общуване си е много правилно казано. Това с очакванията можеш да го напишеш просто за всичко.
    Секс - той очаква всеки ден, тя дава един път седмично. Тя очаква предшестваща романтика и пълна програма, той свършил за две минути.
    Пари - тя очаква, че той ще печели два пъти повече. Той очаква, че тя ще харчи два пъти по-малко.
    Общуване - той очаква, че ще седне на спокойствие пред телевизора пък тя му дудне цяла вечер. Тя очаква подкрепа и разбиране, пък той и дава акъл.
    Хем е нереалистично очакване, хем пак става дума за секс, пари и общуване.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Бабалогера

    4 5 Отговор
    Абе аз съм нормален жител на "Кенефистан" или инак казано материал, защо не направите едно заключение на статията че не ми стана ясно
  • 11 Дженев

    17 2 Отговор
    Развеждат се щото не се обичат.Представата за любов е толкова изкривена днес ,че наистина много младежи я пречупват през това примитивно мислене.Любовта е над всички тия изброени "причини"
    Не ти ли трепне отвътре, ни семенар те оправя,ни пари ни секс.
    Обичайте се и дръжте един на друг.Не вярвайте на филми и "приятелски" съвети и обществена "обработка". Ако някой си гради семейството на тия"ценности"- жалко.Помислете -нашите прабаби и дядовци дали са имали изобилие от пари и секс и не знам си какво още,но благодарение на тях днес си чатим живи и здрави.

    Коментиран от #13

  • 12 Скорпион29

    16 2 Отговор
    Хората се развеждат по различни причини няма формула.Едни заради пари други заради изневери трети заради лъжи.Но основна грешка е че човеците обикновено се представят за това което не са преди брака а повреме на него истината лъсва и някой се чувства разочарован и излъган. Затова се опитайте да бъдете по искрени с любимите хора
  • 13 Кака Гинка

    21 1 Отговор

    До коментар #11 от "Дженев":

    Напълно съм съгласна с Вашият коментар.Със съпруга ми не сме знаели нищо за "тихия убиец" и явно за това сме заедно и до сега - 32г.А и съвсем не смятам,че готвенето на вечеря е признак на завишени очаквания;никога не съм оставяла семейството си гладно,а също като жената от горния пример съм с творческа професия.Сега още от детството на всеки му се внушава,че е център на Вселената,че му се полага всичко и просто трябва да си го вземе,а за даване нищо не се споменава.Егоизъм и непукизъм - най-сигурната рецепта за всякакви разочарования и самота...
  • 14 Велла

    3 2 Отговор
    Разковничето, според мен е в липсата на "присъствието" ни в дадена ситуация. Тук сме, а сме другаде....И всичко случващо се ни е някак далечно и повърхностно. Винаги нещо не ни достига, нещо не ни харесва, неудовлетворени сме от някого (а е от себе си).....И когато станем достатъчно искрено-прями, съпричастни, жертвоготовни и уважаваме себе си, то неминуемо ще започнем да "виждаме" околните с други очи....разбиращи! Когато обичаш някого, всеки ден се събуждаш и го преоткриваш! Виждаш нови и нови удивителни качества на този човек, независимо дали си с него две или двадесет години......! Всеки Божи ден Любовта се преоткрива! Тя не е даденост и постоянна величина.....тя е в непрекъснато развитие и силата и расте, благодарение на онова, което влагаме от душата си! Има ли я, всичко останало се преживява и превъзмогва!
  • 15 "Хейтър"?

    0 0 Отговор
    Морготче, ама така много лесно, а? Все ТЯ очаква, пък той не може? Обратното абсурд, ммм? :)
    Иначе статията е вятър и мъгла.
    А пари, секс и общуване .... реалността показва, че парите само могат да крепят една "връзка". В днешно време жените не си позволяват връзки, в които се очертава липса на пари. Общуването ... Както е споменал по-горе Скорпиона, проблемите там се получават поради това, че хората се оказват не такива, каквито са се представяли. Нищо подобно обаче. Те винаги са били такива, каквито са си. Просто тя или той рисува несъществуващи добри качества на партньора или пък изобщо не обръща внимание на видимо лоши такива, поради факта, че той/тя е готин/а и иска секс. Та, стигнахме и до секса. Де факто единствената причина, заради която започват(тук вече го има и фактора пари) и завършват връзките. Всичко друго е бла-бла.

    Коментиран от #16

  • 16 Morgoth

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от ""Хейтър"?":

    Примерите които съм дал са двупосочни и това е нарочно за да не предизвиквам спор мъже срещу жени. Не знам как си успял да прочетеш само едната страна.
    "реалността показва, че парите само могат да крепят една "връзка"" - това също не е вярно. Парите могат да закрепят връзката само в краткосрочен план, но липсата им води до постоянно напрежение при разпределението им, а това съчетано с други фактори може да я разруши.
  • 17 EIS81

    1 1 Отговор
    Моята версия за разпадане на браковете е СТРЕС.
    В момента, в който сключите брак или се роди дете, отговорностите връхлитат с всичка сила. Това стресира и двамата партньори. Почваме да се показваме в светлина непозната до сега и това не се харесва отсреща. Това с очакването го има, да. Всеки прави най-доброто и очаква партньора да направи същото. Дори това да се случва може да не е достатъчно. Всичко е субективно в крайна сметка. И ето ти кавга. Една днес, една утре...леко леко натрупваме гняв и прошката нещо не идва. И край...
    Била съм в тази зона...измъкването е много тегаво. Но промениш ли отношението, отсреща се вижда и партньора започва да се старае...започва всичко отначало някак, на чисто, с прошка за всички обиди до сега. Винаги има избор и надежда. Всичко си зависи от индивида, доколко е решен да запази семейството си.
  • 18 Lyd1q

    2 0 Отговор
    Ей тука и аз ще се включа съвсем малко :) Имах до себе си момиче доста по малка ( март прави 20г :) ) Запознах се с нея август 2011 та ... И изминаха ей така 5 години ( най-уникалните ми години в живота ;( През това време се спуках да и угаждам и дори на родителите и ( щото тя е малко ''мамино момиче'' ) от колкото трябва повече :) Какво се случи накрая. Ами точно 2016 та август замина за чужбина за 3 месеца.През всичките 5 години не бях погледнал друга или изневерил по никакъв начин!!! И тея 3 месеца излезнах точно 4 пъти и то по работа :) И какво стана тя се запозна с един 15 години по-голям от нея (демек на 35). Дойде си на 1 ви ноември все едно не е тя :X Започна да качва снимки с оня,2 месеца ми разтяга цирк че не бил никакъв... Накрая замина пак на 28 ми декември специално за нова година да е до него и след 5-6 дни-БУМ един клип как се натискат и к'во ли не :) (а уж бил само познат-дори пред Господ в бачково ми го каза със свещ Е'АСИ ) И накрая аз виновен... а тя 3 месеца не си сдържа сърбежа в гащите ( .АСИ МА''ТА) Какви 3 месеца,те оставаха 13 дни да си дойде и не се сдържа ...леле...
    А цели 5 години ми лаеше как няма погледне друг ,няма нужда, не би го направила никога....Поздрав за всички
    Орхан Мурат- Никога не вярвай на жена!!!!
    Така че вече съм винаги ''ЗА'' че може да е най-голямата светица...а охапе ли я ''пчелата'' край...!!
    Цяла България СПА центровете и забележителности обиколих и к'во ли не...всички морски градове... всичко з
  • 19 Lyd1q

    0 2 Отговор
    всички морски градове... всичко за нея...За родителите и тичах и угаждах през тея 5 години повече от целия си живот за моите родители и моята къща...леле...и накрая ми се И''РА в устата и отиде със разведен сръбски тиражия ...на 35...почти баща...Родителите и не могат да и кажат абс. нищинко...щото тя до сега беше ''затворник'' (прислужница,готвачка,дърворезачка,със вечерен час, абе козируване на родители...) и видя капка свобода и самостоятелност и скочи ''рейтинга''' а всъщност ако не бях аз немаше да види и разбере НИЩО :X
    К'во нещо е живота ...обичах я повече от живота си..дори съм и го доказвал и накрая тихо мълком ми каза е'и си м''ката
    Живи и здрави всички ...
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.