Last news in Fakti

13 Февруари, 2017 18:55, обновена 13 Февруари, 2017 18:57 2 308 0

Стресът уврежда мозъка

  • стрес-
  • мишки-
  • мозък-
  • здраве

Продължителният стрес може да има много ефекти върху тялото и да причини хронично мускулно напрежение, проблеми със сърцето, както и с плодовитостта и при мъжете и жените. Изследователите направили проучване с мишки, които са подложени на хроничен стрес. В резултат бозайниците получили възпаление, което можело да доведе до загуба на паметта и причиняване на депресия.

Само след 6 дни мишките вече не могли да си спомнят местоположението на дупката, в която се криели.

„За разлика от тях, мишките, които не бяха подложени на силно напрежение, си спомнят местоположението на дупката.“ Това казва Джонатан Годбоут, професор по неврология към Държавния университет в Охайо, един от авторите на изследването.

В продължение на 4 седмици след експеримента мишките продължавали да треперят в ъглите и да избягват контакт с останалите представители на вида. Това е и основен симптом на депресията.

Учените подозират, че стресът засяга хипоталамусът – част от мозъка, отговаряща за паметта и пространствения ориентир.

Това е и първото проучване, което доказва връзката между хроничния стрес и загубата на паметта, възпалението и депресията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА