19 Февруари, 2017 11:00 3 795 1

Постенето - ползи и рискове

  • пости-
  • великденски-
  • правила-
  • храни
Постенето - ползи и рискове - 1
Снимка: Shutterstock

Временното въздържане от определен вид храни и дейности през дадени периоди от време е начин за пречистване на човека и достигане на духовно и физическо съвършенство. В повечето древни култури постенето се практикува като форма на доброволно ограничаване както от от зли помисли и дела, така и от хранителни продукти от животински произход.

В православната традиция съществуват 4 многодневни поста в годината - Велик пост (великденски пости), Петров пост, Богородичен пост и Рождественски (коледни пости).

Изключените по време на постите белтъчини от животински произход трябва да се заместят с витамини, микроелементи, белтъчини и въглехидрати от растителен произход, за да не се нарушава баланса на организма. За да не се изтощава твърде много тялото по време на дългите коледни и великденски пости, църквата е предвидила дни, в които е разрешена консумацията на риба. А освен това всеки пост приключва с празник, на който по-обилната и разнообразна храна възстановява и подсилва организма.

Ползите от правилно проведените пости са много: повишеният прием на зеленчуци и плодове (богати на пектин, целулоза и антиоксиданти) спомага за изхвърлянето на токсините, облекчава дейността на храносмилателния тракт, ендокринната и сърдечно-съдовата система. Намаляват се нивата на лошия холестерол и метаболизмът се засилва.

Постенето действа имуностимулиращо, подобрява съня, дейността на сетивата, подобрява паметта. Неслучайно се препоръчва ядене на постна храна при много сърдечно-съдови и белодробни здравословни проблеми.

Според диетолозите единствените рискове от постите са в продължителното им прилагане. Отсъствието на животински протеини лишава организма от незаменими аминокиселини, желязо и калций. Също така в растенията напълно липсва витамин В12, който е важен фактор в кръвотворенето. Затова дългите великденски и коледни пости трябва да се предприемат само от напълно здрави хора. Малките деца, подрастващите, много възрастните хора, бременните и кърмещите жени, хронично болните и претърпелите тежко заболяване не бива да постят.

Как да постите

За успешно приложение на постите трябва да се спазват някои съвети:

1. Компенсирайте липсата на животински белтъчини с много бобови култури; комбинирайте ги със зърнени храни.

2. Набавяйте си достатъчно желязо чрез прием на храни, съдържащи витамин С, защото този витамин подобрява усвояването на желязото - грах, карфиол, зеле, чушки, лук, киселец, коприва, цвекло, цитрусови плодове, ябълки и други.

3. Консумирайте храни, от които да си набавите калций - пълнозърнест хляб, коприва, спанак, ядки, сушени плодове и бобови храни.

4. Употребявайте пълнозърнести зърнени храни. Те ще ви дадат много минерали и витамини от група В.

5. Пийте достатъчно количество вода (поне по 1,5-2 л на ден). Полезно е да се пие и чай.

6. Конусмирайте разнообразна храна, за да можете да доставите на организма си всички необходими му вещества, минерали, соли, витамини и т.н.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гощо

    0 0 Отговор
    Венче аз като ти изпапкам д.......о един вид съм си нарушил поста?!?!?