1 970 0

Бременна сте и имате сутрешно гадене? Очаквате момче!

Ново изследване показва, че полът на бебето влияе върху имунната система на майката

Милена Трачева

Едно от безумията, съпътстващи почти всяка бременност, е свързано с неистовото желание на околните да отгатнат пола на бебето. Един от бабините методи, на които повечето европейци са се уповавали векове наред, заявява, че бъдещите майки, които нямат сутрешното гадене, носят в утробата си момче. Днес, едно ново изследване прибавя тежест към това народно вярване, пише британският в. „Таймс оф Лондон“.

Екип от учени в Щатския университет на Охайо проследил бременността при 80 жени, като в хода на изследването установили, че онези бъдещи майки, които са имали сутрешно гадене в първите месеци от бременността, носят в утробата си женски ембриони.

Причината за този неприятен ефект от бременността се крие в начина, по който полът на бебето влияе на имунната система на майката.

Изследването показало, че телата на жените, които очакват да станат майки на момичета, произвежда по-големи количества от вид химикали, наречени цитокини.

Увеличените нива на тези химикали, които човешкият организъм започва да произвежда, когато е изложен на бактериална инфекция, могат да добавят допълнително напрежение върху тялото на майката, с което да доведат до симптоми на сутрешно гадене и неразположение.

„Открихме, че имунните клетки на жени, носещи женски фетуси, произвеждат повече проинфламаторни цитокини, когато са изложени на бактерии. Това означава, че имунната система на жените, носещи женски фетуси, реагира много по-бурно от тази на жени, които носят мъжки фетуси“, обяснява д-р Аманда Мичъл от Щатския университет в Охайо, която ръководи изследването.Напиши коментар:


Публикувай