20 Февруари, 2017 11:30 4 026 0

Кое прави децата толкова щастливи?

Как да се радваме на живота като децата

Кое прави децата толкова щастливи? - 1

В какво се крие детското щастие и как радостта в първите години от живота ни влияе на развитието ни като възрастни? На тези въпроси отговаря известният клиничен психолог д-р Халоуел.

В книгата Халоуел изследва задълбочено важния въпрос какво кара децата да са щастливи и да се чувстват комфортно в заобикалящия ги свят. Целите на изследването си авторът характеризира така: „В моята книга става дума за това къде се корени радостта. Предлагам конкретен подход, чрез който да увеличите шансовете на детето си да изпита щастие и удовлетвореност, а по-късно те да се задълбочат в живота му като възрастен.“ Ученият споделя с родителите своите наблюдения не само като специалист, но и като баща.

Халоуел предлага план, който съдържа 5 стъпки (близост, игра, практика, майсторство и признателност), които всеки родител може да използва, за да помогне на децата си да растат щастливо и да се развиват пълноценно.

Ето какво пише той:

„Всички ние като родители искаме децата ни да се чувстват добре със самите себе си, да имат така наречената от нас висока самооценка и самоуважение. Но често слагаме каруцата пред коня. Мислим си, че можем да създадем висока самооценка у детето, като просто му повтаряме колко е добро. Това не върши работа.

Макар че е много хубаво да хвалим децата, понеже така укрепваме усещането им за връзка с нас, изследванията показват, че това не създава у тях трайна висока самооценка. Тя обикновено е резултат от личните им постижения. След като човек успее да се справи с някакво предизвикателство, самооценката му съвсем естествено се повишава, точно както мускулът се уголемява, когато вдига голяма тежест. Човек не може да направи мускули, като прости си повтаря, че е много силен; по същия начин не можем да повишим самооценката на детето, като му повтаряме: „Браво, чудесно се справи!“ Когато детето преминава през петте стъпки, особено след четвъртата (майсторство) и петата (признание), самооценката му се повишава от само себе си, точно както мускул след вдигане на гири или както стъбло на растението, което е станало достатъчно здраво, за да носи тежестта на плодовете.“

***

Д-р Едуард Халоуел е известен американски клиничен психолог, специализирал в работата с деца и подрастващи. Преподавател е в Харвардския медицински факултет и е директор на Центъра за когнитивно и емоционално здраве „Халоуел“ в Съдбъри, Масачузетс, за амбулаторно лечение на деца и възрастни с широк спектър от емоционални проблеми и трудности при обучението. Той е автор на множество книги, в които пише за различни психологически теми, сред които стресът, тревогата, проблемите с вниманието и др.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА