727 0

Отрова от охлюв може би е новият лек срещу хронична болка

Съединението, открито в отровата на малък морски тропически охлюв, не причинява зависимост, а действието му е много по-ефикасно от познатите ни болкоуспокоителни

Отрова от охлюв може би е новият лек срещу хронична болка
Милена Трачева

Отровата на един вид малък морски охлюв може да се окаже ключът към разработването на лечение за хроничната болка. Това предполагат група учени от САЩ, съобщава Би Би Си.

Обикновено използвана от охлювите за парализиране или убиване на плячката, отровата съдържа съединение, което изглежда действа като средство за дълготрайно облекчаване на болката.

Учените изследвали влиянието на отровата върху плъхове и установили, че тя продължава да действа три дни по-късно.

Резултатите доказали, че на база на съединението, открито в отровата на тези охлюви, би могло да се създаде нова терапия, за облекчаване на болката при пациенти, които страдат от постоянни болки.

Повечето лекарства, които се използват от медицината за облекчаване на умерена до силна болка, наречени опиоиди, работа чрез намаляване на усещането за болка. Това става, когато лекарствата се свържат с конкретни протеини в мозъка и органите на тялото, наречени опиоидни рецептори.
Но съединението Rg1A, което се съдържа в отровата на морските охлюви конуси (Conus araneosus), обитаващи водите на Карибския басейн, работи по различен начин, използвайки нов път.

В своята статия, публикувана в бюлетина на Националната академия на науките, учени от Университета на Юта заявяват, че резултатите от техните изследвания са показали, че съединението има по-благоприятен ефект върху части от нервната система.

Това откритие може да отвори вратата към нови възможности за лечение на болката, твърдят те и допълват, че лекарства, които работят по този начин могат да намалят употребата на опиоиди, като морфин, които водят до пристрастяване и същевременно могат да дадат редица странични ефекти.

Отрова от охлюв може би е новият лек срещу хронична болка

САЩ

Напиши коментар:


Публикувай