Last news in Fakti

22 Февруари, 2017 05:45 4 162 1

10 кътчета, които трябва да посетите, преди да изчезнат

  • посетите-
  • кътчета-
  • места-
  • изчезнат-
  • разрушат-
  • свят-
  • туризъм

Знаете ли, че някои от най-красивите места по света бавно изчезват?

10 кътчета, които трябва да посетите, преди да изчезнат - 1

Планетата ни е изключително красива. Всеки пътешественик е попадал поне на едно място, където дъхът му е спирал, уловен от приказната красота, която го заобикаля. Съществуват хиляди места, които си заслужава да бъдат посетени поне веднъж в живота. За някои от тях обаче, трябва да побързаме, защото, благодарение на неблагоприятни фактори като климатичните промени, човешката дейност и много други, те са на път да изчезнат завинаги от лицето на земята. От ледниците на Патагония до басейна на река Конго в Африка, застрашени природни чудеса има по цял свят.

Изданието „Бизнес Инсайдър“ е подбрало част от тези великолепни местата, които в близките 100 години или няма да са същите или ще се превърнат в картинки в учебниците по география.

1. Сейшелските острови

Сейшелските острови се намират в Индийския океан, край бреговете на Мадагаскар. Те са популярна дестинация за онези, които искат да се порадват на усещането за рай и да забравят за ежедневието си. Тези острови обаче, изчезват заради ерозията на плажовете. Според учени, те могат да изчезнат завинаги през следващите 50 до сто години.

2. Връх Килиманджаро, Танзания

Невероятната бяла наметка, обгърнала връх Килиманджаро в Танзания съвсем скоро може да изчезне. Снежната покривка на върха се е свила с 85% между 1912 г. и 2007 г.

3. Басейнът на Мирадор и Националния парк Тикал, Гватемала

Те са дом на загадъчните руини оставени от цивилизацията на маите. Набезите на бракониери и иманяри обаче, които плячкосват и опожаряват горите, съвсем скоро могат да доведат до унищожението на тази част от историята.

4. Ледниците на Патагония, Аржентина

Ледниците на Патагония са едни от най-красивите атракции за туристи в света, но по-малкото количество дъждове и високите температури са причината те да се топят,

5. Горите на Мадагаскар

Смята се, че горите на Мадагаскар ще съществуват не повече от 35 години, тъй като все по-често из тях бушуват пожари, а онова, което огънят не успява да унищожи, бива унищожено от хората, които незаконно изсичат гората.

6. Венеция, Италия

Ако сте мечтали да плавате с гондола из каналите на Венеция, то не отлагайте повече, тъй като градът от години потъва и не се знае кога ще настъпи моментът, в който от него ще останат само покривите на най-високите сгради.

7. Мачу Пикчу, Перу

Руините останали от някогашната могъща империя на инките привличат милиони туристи всяка година, които надхвърлят ограничението за до 2500 посетители на ден, наложен от ЮНЕСКО и властите в Перу. Много учени са на мнение, че този факт, в комбинация със свлачищата и ерозията, може да доведе до разрушението на тези невероятни руини, свидетелстващи за величието на инките.

8. Островите Галапагос

Групата острови се намира край бреговете на Еквадор. Многобройните туристи и пренесени отвън видове, които не принадлежат към местната екосистема, заплашват съществуването на тора невероятно земно кътче и уникалните видове, характерни за Галапагоските острови.

9. Мъртво море

Мъртво море, намиращо се на границата между Йордания и Израел, потъна с 24 метра и една трета от него изчезна през последните 40 години. Ако държавите наоколо продължават да използват вода от река Йордан (единственият воден източник, който се влива в морето), то може да изчезне напълно след 50 години.

10. Малдивите

Тази островна държава в Индийския океан, бавно потъва заради климатичните промени. Учените прогнозират, че до 100 години Малдивите ще бъдат напълно потопени под вода.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иван

    19 0 Отговор
    11. България - ако революцията не почне сега.