891 1

Какво е допустимото количество флуорид в питейната вода?

Приемането на вода, с висока концентрация на флуор, крие риск за зъбите и костите

Милена Трачева

Както в химията, така и в живота, всяко нещо трябва да бъде в умерени количества. Когато нещо прескочи определените за нормални граници, то става опасно. Така че, какво се случва, когато във водата, която пием, има твърде високи нива на флуорид? На този въпрос отговаря сайтът Seek, позовавайки се на знанията на доктор от университета Бъркли.

Слабата концентрация на флуорид във водата предпазва зъбите ни от кариес и укрепва костите, но когато концентрацията на този химичен елемент се повиши, ефектът е обратен.

Според Световната здравна организация (СЗО), допустимото количество флуорид в питейната вода е 1.5mg/l. Ако това количество се повиши, флуоридът започва да се натрупва в организма и може да причини голяма вреда на зъбите и костите, които губят калций и стават чупливи. Това състояние се нарича скелетна флуороза и се дължи на приемането на твърде много флуорид. Според СЗО заболяването е ендемично в 25 държави по света, но то може се появи навсякъде, където в питейната вода има високи нива на флуорид.

Липсата на този химичен елемент също е вредна. Ето защо пастите за зъби съдържат флуор.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • NWO
    Отговор
    1 11:49  22.02.17
    Няма такова нещо, като положително влияние на флуорид. Учат грешно хората и се появяват такива лъжливи статии. Това е изключително вредно, дори и в малки количества. Удря директно мозъка. С флуорид помпат и ДАНОН дори. Гадове мръсни!

Напиши коментар:


Публикувай