Last news in Fakti

23 Февруари, 2017 11:09 24 149 46

Учени предупреждават: Не яжте месо!

  • вегетарианство-
  • месо

Вегетарианците живеят по-дълго

Учени предупреждават: Не яжте месо! - 1
Снимка: Shutterstock

Вегетарианците живеят с около 3 години и половина повече от хората, които консумират месо и месни продукти, особено преработени.

Изследователи от САЩ сравнили резултатите от шест проучвания, включващи повече от половин милион души, и стигнали до заключението, че консумацията на червено месо увеличава смъртността.

Според други проучвания отрицателно въздействие има не само преработеното месо (бекон, колбаси, колбаси, шунка), но и суровото.

Проучване, което се отнася до изследването на причините за смърт от сърдечно-съдови заболявания и риска от коронарно сърдечни заболявания, показва, че смъртността се увеличава при консумация само на преработени меса.

Въпреки някои различия в данните, резултатите от научните изследвания са много сходни и позволяват да се говори за уникалните предимства на отказа отконсумация на месо.

Като цяло, всички учени са съгласни, че вегетарианците, които се придържат към диетата си в продължение на повече от 17 години, живеят по-дълго.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ха ха ха

    68 4 Отговор
    А сега кажете че правителството не се грижело за народа !
  • 2 лешоядче

    103 11 Отговор
    И орлите ядат само месо, но живеят 100г.
  • 3 гощо

    71 11 Отговор
    Менюто на Българина е едно от най богатите на салати(зеленчуци)! А сме на второ място по смъртност!!! Има нацй които салата не присъства изобщо,само картофи и месо хапват а се указват дълголетници?!?!?

    Коментиран от #6

  • 4 Ал Купоне

    54 6 Отговор
    Аз отдавна съм си вегетарианец, само вълча трева маам !
  • 5 ggg

    63 5 Отговор
    Офффф аман от учени. Къде бяха тези с глобалното затопляне преди няколко седмици. Има много други фактори освен храненето които водят до смъртност. Това е проучване само за вземане на пари. Няма как на практика да се осъществи. Например фактори като стрес, наследственост, въздух, работна среда са много по значими когато говорим за смъртност.
  • 6 Хищник

    77 3 Отговор

    До коментар #3 от "гощо":

    Българите ги мори безпаричието ! Постоянното мислене как да свържат двата края се отразява на психиката и мозъка а от там на всичко останало.
  • 7 айожа

    48 4 Отговор
    Преди няколко години се интересувах точно повече ли живеят вегетарианците. В нета намерих твърдения за година и половина по-дълъг живот на вегетарианците. Вече ги пишат три. А дали по-високата продължителност не се дължи на факта , че вегетарианеца има по-здравословно отношение към всичко в живота , а не само към месото?
  • 8 мъка

    61 7 Отговор
    За три години повече цял живот гладен
  • 9 Самолиот

    42 6 Отговор
    То е хубаво да се яде месо ама чисто и хубаво,а не такова което повечето търговци в бг набиват с химии с замразена кръв на прах с някакви гнусни мазнини и тн.Отврат.
  • 10 е защо

    48 10 Отговор
    Значи 17 години да живеем "като кучета", за да живеем 3 години повече? А мерси
  • 11 Ghost13

    43 4 Отговор
    Според мен, високата ранна смъртност при българина е понеже не яде нито месо, нито растителност, а някакви боклуци с неясно съдържание и произход. Докато в "белите" държави средната продължителност е такава, че +/- 3 години е без значение, просто вече си се превърнал в "зеленчук".
  • 12 onq s konq

    32 23 Отговор
    Ас немам проблеми защото си отглеждам прасета кокошки а имам и три кози и един пръч и сичко при мен е чисто!Отделно си права по 300 литра винце сека година в дъбови бъчви.Ракията също си я права на двора - около 60 - 70 литра сека година.Имам си и градина с краставици картофи лук домати чушки насадил съм си и тутун! От мазина редко купувам нещо и съм щаслиф!Гости ретко ми идват а и те си знаят че требва да си носат щото ас тея работи си ги произвеждам за лично ползване!

    Коментиран от #13, #14

  • 13 оня с магарето

    22 2 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    ЩасЛИФ еснаф !
  • 14 Хлъц

    30 2 Отговор

    До коментар #12 от "onq s konq":

    А отглеждаш ли "трева"?! :-)
  • 15 Ташунко

    34 1 Отговор
    Коньо ти си по скрънза от габровец.И всичко това го отглеждаш в БМВ, предполагам.
  • 16 Бах Хой

    32 4 Отговор
    За три години разлика ли говорим тука?
    Я си ги ползвайте със здраве и си хрупайте марулите.
    Аз като истински мазохист(явно) ще размразя една торбичка от фризера....
  • 17 Пимпиринчо

    40 4 Отговор
    На баба им изследванията ако се въздържам от червено месо а консумирам пълни с нитрати и пестициди зеленчуци, живея в среда с тютюнев дим и високо прахово замърсяване, работя с отрови и имам високо ниво на стрес сигурно десетки години на пенсия ще се радвам
  • 18 bandaleros88

    18 1 Отговор
    ne qjte meso, davaite go na men!
  • 19 мЕсо леб сиренье

    40 2 Отговор
    Тая статистика ми идва като една друга статистика, че ако жена ми спи само с мен, а комшийката с целия блок, значи средностатистически двете са спали с половината мъже от блока.
  • 20 Гоуст

    9 1 Отговор
    Шпеки леки фор ю мис Маринова
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Родопа

    29 2 Отговор
    То в българските колбаси няма месо!
  • 23 Корковата тапа

    20 0 Отговор
    Файда голяма.
    То това вегитарианския живот живот ли е?
  • 24 сомалийски учен

    14 1 Отговор
    Аз пък предупреждавам,че спешно ако не консумират червено месо много сомалийчета ще дадът фира.
  • 25 Ник

    28 1 Отговор
    Проблемът ни хич не е в месото, а във всичко останало.
    Не ядем хляб, а някакво подобие на това
    Салама не е салам, Сиренето не е сирене, млякото не е мляко, а с лютеницата можеш да се надрусаш...

    Скоро си зададох въпроса какво ядем най- много. Оказа се че най- много ядем:
    - Нишесте, палмово масло, консерванти,боя захар и разбира се петролни продукти...
    До миналата година не знаех, че цеденото кисело мляко е нишесте смесено със сухо мляко.
    Че лютеницата е картофено нишесте с кетчуп и че оцетът не е оцет а кисела подправка с произход ЛУК ОИЛ, BP,Шаврон, Шел, ОМВ, Тексако и т.н.
    В общи линии ще се окаже че ОПЕК се грижи за салатата ни, цената на оцета зависи най- вече от котировките на черното злато...
    За това скъпи ми читатели яжте си месото и намалете сиренето, кашкавала, лютеницата, сметаната, натуралните сокове и всичко ще е наред!
    Днес хранителната промишленост е вече химическа.

    А аз от тази година започвам да си произвеждам сам плодовете и зеленчуците.
  • 26 месояден

    11 1 Отговор
    с треволяк НЕ СТАВА
  • 27 ;;;;;;;;;;;;;;;;

    10 2 Отговор
    А ТАКА БЕ АРКАДАШЛАР. НЯМА ДА ЯДЕТЕ ДА ИМА ЗА МЕНЕ АЗ ЯМ КАТО РАЗПРАН А ВЕГАНИТЕ ДА МИ ЯДАТ ПРАЗА И КАРТОФИТЕ
  • 28 Зузу

    12 2 Отговор
    Извинете, но тия буламачи от няколко лева килото, които купувам, как може да ги наричате месо? Тва е някаква си смес от ГМО, сланина, вероятно подправки и не знаяк акво има, но не прилича на месо. гарантирам, че едва ли е и месо, освен ако не е от току що изкопан бронтозавър от палеозоя и то умрял от болен кътник. тва не е месов е! Значи нито съм вегетарианец, нито месоядец. вероятно съм от нов вид - ГМОядец? Ей тва вече ме прави достоен за Нобел. Ала никй не ме присъжда? на тия от Трети пол им дават стипендии, а аз само ям и никва награда, а? А ако не съм аз, кой ще яде тия буламачи, дето не зная защо ги водят и месо?
  • 29 Дрън

    12 1 Отговор
    А въпросните "учени" защо не направят едно по-задълбочено изследване как се отразява вегетарианство още от бебешка възраст върху емоционалното развитие на личността? Ако го бяха направили щяха да останат може би още по-потресени!
  • 30 Зевзек

    15 0 Отговор
    Тва ми прилича на мотото на Боце и другари: І Затягайте коланите! И драснаха да купонясват и да лапкат повишени бонуси? как да разбираме - не яжте месо!??? това да не е някаква шега? Ами няма да ям месо, разбира се, това под 7 лева килото не е месо, а това над не е по заплатата ми. така, че няма начин да ям месо. А за 3 години повече живот, струва ли си да си вегетарианец? И то живо тли е в тая абсурдна псевдодържавица тук? Агония, самоубийство, ад, мизерия, мъки, всекидневие с простотия и какви ли не мъки. това ли наричате живот? Това е самоубийство. четох една научна статия, че като не им харесва живота хората бягат към рая. .... Явно затова е високата ни смъртност тука - поради оправящите ни политици и всякакви други толкова ни "харесва" тая агония, че масово измираме за дас е спасим от тия и тоя ад. по-лошо е само войната...и не се знае, понякога може и да е по-леко? Поне умираш изведнъж, а така се мъчиш дълги години и накрая умираш като куче. И пенсия не доживяваш. От "спасители, оправячи, приятели, народни представители"... и какви ли не дето все ни се пишат мессии.
  • 31 хахухиху

    25 1 Отговор
    Забравихте да напишете, че ако не се яде месо, то има голям риск да се разболеете от анемия.
  • 32 gnida

    10 2 Отговор
    Какво откритие -браво .И още 2 открития(фундаментални) 1 Физическият труд облагородява . 2 Парите развалят човека . Евала идеалната формула да работим на чорбаджиите без пари , да се трудим на бахчата на село , да ядем произведения зарзават ! В щатите така ли правят или не ?
  • 33 onq s konq

    9 2 Отговор
    За разлика от темерутчето дето си е харесало ника ми мога да напиша многократно по-големи простотии,но умности като моите ...за него са НЕПОСИЛНИ!И така:Защо никой от изказващите се тук не спомена че ВЕГАНСТВОТО В ХРАНЕНЕТО Е В ПЪТИ ПО-СКЪПО ОТ МЕСОЯДСТВОТО?Иван Костов е вегетарианец...Ама вие тука можете ли да си го позволите?Говоря за пълноценно вегетарианско хранене ,което включва всички съставки "от А до Я".

    Коментиран от #34

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ЕВЕКТОР

    6 0 Отговор
    язжте сурово месо а ма сурово не на наденица
    на голямата смъртност се пулучава от соята
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Терцел

    9 0 Отговор
    Сънародници всички вие сте уникални с ващи писания, дали ще бъдат положителни или отрицателни ,зареждате ме с енергия.За часове забравям проблемите в ежедневието. Просто е много готино да общуваме по този начин,поне за мен.БЛАГОДАРЯ.😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😘😶😘😘😘😶😘😘😘😘😘😘😘
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Орнела мути

    8 0 Отговор
    скрита реклама на сектата вегани
  • 40 Ясъмебалнасъседаженаму

    8 0 Отговор
    И са къ да не ядем мръве кат душицата ми изгаря за жешка баница с кайма и праз и вратни пържоле тия двете най-обичам да ги мезим с вино и рикия а вънка кат натрупа оня снег па съм се върнал от лов див подивел за рикия и мръве.Е кажете къ да не ям мясо дако да умрем по раншо и..л съм ти живот без ракия и пържоле.
    П.С
    И те така те!
  • 41 Овчар

    4 0 Отговор
    Значи кат козата само трева ще ядем
  • 42 Капут

    5 5 Отговор
    Герб призовават: не яжте въобще! Така ще имате пари за ремонт на автомобилите ви, движещи се по нашите магистрали с дупки и коловози...
  • 43 Tricky

    1 1 Отговор
    Това си е истина и не са три години това са глупости за по качествен живот е вег.българина е. Болен заради пърженото солта захарта и хляба. и тесттото вегетарианството е доказано само българина си вика това да глупости
  • 44 перспектива

    4 0 Отговор
    Изследване проведено от хора занимаващи се с патология на коронарните съдови болести? Холестеролът май им идва лош? Демек в тлъстите банички "издумкани" с половин кило боза няма опасни нива на холестерол , макар да няма месо ? Типа на хранене е определящ фактор за изготвяне на картина на един биологичен вид ; следователно вегитарианците не са хора - едва ли има някой изненадан , все пак не минава ден без да твърдят , че са по-добри ; протеиновия прием спомага развитието на човешката мускулатура и имунната система , приема на животински мазнини спомага развитието на главния мозък и синтеза на (най-вече стероидни) хормони , а Ca2+ , който се намира предимно в млечни продукти , е жизненоважен за метаболитните процеси и костната здравина. Излиза , че ние сме по-силни , умни и здрави , но те са по-добри от нас? Всичко опира до трезвото количество физическа активност : не прекалявайте със спорта , че отскоро мои колеги усърдно се опитват да ми "диагностицират левокамерна хипертрофия" за да изкарат някой лев , че гладни тия лекари бе , няма "достатъчно болни". Луди хора - колкото искаш. Още нещо , което да "затапи" веганите - в гимназията бях затлъстял - спрях за 6 месеца захарта и намалих въглехидратния прием - в резултат свалих ~20 килограма. Но пък жалко - колко пари можех да им давам за инсулин - язък! Не се заблуждавайте - здравната индустрия си е индустрия не по-малко.
  • 45 Morgoth

    2 0 Отговор
    Това проучване е със стойността на проучването което гласи, че от краставици се умира. Доказателството е видно - всеки който е ял краставици или вече е умрял или му предстои да умре.

    Коментиран от #46

  • 46 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Morgoth":

    Такава статия може да напише само вегетарианец, за да оправдае неестествените си навици!
    Еволюцията ни е създава да сме всеядни и такива простотии са успокоението на сбърканите вегетарианци!
    Пък най-известния вегетарианец в света си остава Адолф Хитлер!