816 0

Левичари или десничари?

Теодор Николов

Повечето от нас са десничари и малцина са левичари. Защо се случва това? Дали е случайност или вследствие на неврологичните връзки в цялото тяло?

Наистина ли хората, боравещи с лява ръка са по-зли от хората, използващи по-често дясната, или това са просто измислици?

Според нови изследване, това няма нищо общо с нашия мозък и неврологичното ни развие. Това е заложено в биологичните ни механизми още преди да се родим, но под формата на конкретен вид генна активност в гръбнака, а не в мозъка.

Екип от учени от Германия, Холандия и Южна Африка внимателно е проследява генната активност, която протича в развиващия се гръбначен стълб на растящите в утробата бебета, между осмата и дванадесетата седмица от бременността.

Преди се смяташе, че генната активност в мозъка, в зависимост от това коя полусфера е по-активна, определя дали човекът ще е десничар или левичар. Въпреки това, въз основа на дейността в протогръбначните стълбове, се стига до заключението, че съществува асиметрия, на която преди не е било обръщано никакво внимание.

Екипът успява да открие какво причинява тази асиметрия – тя не е повлияна от обикновени наследени генетични мутации, а от факторите на околната среда, които влияят върху бебето, докато то расте в утробата. Въпреки че все още не е ясно какви са тези фактори, възможно е те да променят начина, по който ензимите действат около развиващото се бебе. Това в последствие влияе върху симетрията на генната активност, която протича в гръбначния стълб.Напиши коментар:


Публикувай