23 Февруари, 2017 20:23 1 534 0

Левичари или десничари?

  • левичар-
  • десничар-
  • измислици

Повечето от нас са десничари и малцина са левичари. Защо се случва това? Дали е случайност или вследствие на неврологичните връзки в цялото тяло?

Наистина ли хората, боравещи с лява ръка са по-зли от хората, използващи по-често дясната, или това са просто измислици?

Според нови изследване, това няма нищо общо с нашия мозък и неврологичното ни развие. Това е заложено в биологичните ни механизми още преди да се родим, но под формата на конкретен вид генна активност в гръбнака, а не в мозъка.

Екип от учени от Германия, Холандия и Южна Африка внимателно е проследява генната активност, която протича в развиващия се гръбначен стълб на растящите в утробата бебета, между осмата и дванадесетата седмица от бременността.

Преди се смяташе, че генната активност в мозъка, в зависимост от това коя полусфера е по-активна, определя дали човекът ще е десничар или левичар. Въпреки това, въз основа на дейността в протогръбначните стълбове, се стига до заключението, че съществува асиметрия, на която преди не е било обръщано никакво внимание.

Екипът успява да открие какво причинява тази асиметрия – тя не е повлияна от обикновени наследени генетични мутации, а от факторите на околната среда, които влияят върху бебето, докато то расте в утробата. Въпреки че все още не е ясно какви са тези фактори, възможно е те да променят начина, по който ензимите действат около развиващото се бебе. Това в последствие влияе върху симетрията на генната активност, която протича в гръбначния стълб.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА