Last news in Fakti

26 Февруари, 2017 01:30 17 304 2

5 интересни факта за Амазонка

  • 5 интересни факта-
  • амазонка-
  • най-дългата

Амазонка е най-голямата река не само в Бразилия, но и в целия свят. Предлагаме Ви 5 любопитни факта за този природен феномен.

1. Дължината й наистина е впечатляваща

Амазонка се простира на 6 600 километра и преминава. през почти целия южноамерикански континент. Тя започва в перуанските Анди и криволичи на изток над северната половина на Южна Америка. След това се среща с Атлантическия океан около Бразилия. Размерът й може да се приравни към площта на Австралия. Нейният водосборен басейн обхваща 2,722,000 милиона квадратни мили и се намира в страните от Бразилия, Колумбия, Перу, Венецуела, Еквадор, Боливия и Гвинея

2. Луд поток

Шестнадесет процента от цялата речна вода в света тече през делтата на Амазонка. Огромната площ на реката е оформена основно от по-малки притоци, които се вливат в главната водна артерия. Двадесет и осем милиарда галона вода се вливат в Атлантическия океан, на всяка минута, като по този начин реката разреждане солеността на океана за повече от 100 мили навътре в морето. Амазонка има повече от 1000 притока, като почти 20 от тях са по-дълги от 1400 километра. Това е приблизително дължината на река Мисисипи, която е една от най-големите реки в Северна Америка.

3. Страхотно биоразнообразие

Горите на Амазонка, заедно с реката са дом на най-високо ниво на биологично разнообразие в света. Най-типичен пример за него са рибите: в Амазонка живеят над 3000 вида риби или повече отколкото в целия Атлантически океан. Няма друга река в света с такова разнообразие на видове. Там можете да видите и кръвожадните пирани, които плуват на стада и могат да изядат за минути средно голямо животно. Пиранята обаче не е единственото опасно същество във водите на реката. В по-плитките зони се крие огромната анаконда, която може да нападне животни с големината на коза.

4. Дом на много

Над 30 милиона хора наричат най-голямата река в света свой дом. 2,7 милиона от тях са местни. В действителност, реката обхваща 9 различни национални политически системи, както и над 350 различни местни племена. 60 от тези племена остават до голяма степен в изолация.

5. Транспорт

Макар в Европа и Северна Америка най-развит да е транспортът с автомобили, влакове и самолети, в някои южноамерикански страни река Амазонка е основно средство за транспорт. Тя предлага огромни възможности за плаване в Бразилия, Еквадор, Колумбия, Боливия, Венецуела и Перу. Реката свързва държавите и улеснява търговията между тях.

Като един от най-сериозните проблеми обаче остава обезлесяването. Нови статистики, изнесени от бразилското правителство, твърдят, че незаконната сеч е засегнала повече дървета от горите по поречието на Амазонка, отколкото се смяташе досега.

Сателитни данни от Националния институт за космически изследвания на Бразилия показват, че от август 2015 до юни 2016 г. са унищожени 7989 квадратни километра гора. Предишната година това число беше 6207км2.

Това означава увеличение на темпа на обезлесяване с 29% (24 на сто м.г.)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.