1 436 0

Живи ли са вирусите?

Любопитното обяснение на учени пред Live Science

Живи ли са вирусите?
Снимка: Shutterstock
Константин Карагьозов

Вирусите са инфекциозни патогени - микроскопични и гадни. Живи ли са обаче?

Отговорът е "не съвсем", въпреки че зависи какво разбирате под понятието "жив", споделят лекари пред Live Science.

Живите същества като животни и растения, например, съдържат клетъчни механизми, които им позволяват да се възпроизвеждат, за разлика от вирусите. Те са свободни форми на ДНК или РНК, които не могат да се възпроизвеждат сами.

Вирусите се нуждаят от жив организъм, върху който да се възпроизведат, напомня Ото Ян, професор по медицина и микробиология, имунология и молекулярна генетика във факултета "Дейвид Джефън" към Калифорнийския медицински университет в Лос Анджелис, САЩ.

"Вземете котка, растение и камък и ги оставете в празна стая за дни напред. Върнете се и ще видите, че котката и растението са се изменили, но камъкът - не. Както и камъка, вирусите ще се запазят за неограничен период в стаята", споделя друг учен - лекарят по инфекциозни болести от медицинския център "Джон Хопкинс" в Балтимор Амеш Адалджа.

"Не смятам, че вирусите се квалифицират като живи организми. Те са инертни, освен ако не влязат в контакт с жива клетка. Някои от характеристиките им ги поставят на границата между живата и неживата материя - имат генетичен материал - ДНК или РНК. Не е същото, както при камъка, но не е и същото, както при бактериите по отношение на функциите на самоподдържане", е заключението на Адалджа.Напиши коментар:


Публикувай