Last news in Fakti

28 Февруари, 2017 08:53 2 565 0

10 трика, за да сте богиня в кухнята

  • трик-
  • кухня-
  • готвене-
  • ястия
10 трика, за да сте богиня в кухнята - 1
Снимка: Shutterstock
Предлагаме ви няколко малки хитринки при готвенето, които ще бъдат полезни дори и на опитните кулинари и ще ви помогнат да станете още по-добри в кухнята.

1. Подправките стават по-ароматни, ако ги загреете

Преди да добавите подправките към храната, загрейте ги в тиган. Така ще отделят много повече от своя аромат.

2. Чеснов сос без лош дъх

Изпечен или изпържен, чесънът няма характерната натрапчива миризма, заради която много хора го избягват, а е чудесна основа за направата на вкусен чеснов сос.

3. Изпечете бекона вместо да го пържите

Изпеченият във фурната бекон не е толкова хрупкав като пържения, но за сметка на това е много вкусен и ароматен, и по-малко вреден.

4. Не поднасяйте веднага месото и печивата

Месото, както и печивата, приготвени на фурна, не трябва да се поднасят, докато са още горещи. Оставете ги да си "починат" за малко. Така ще станат още по-вкусни, а и тестото няма да се натроши, когато го режете.

5. Печете зеленчуците вместо да ги варите

Печените зеленчуци са много по-полезни и по-вкусни в сравнение с варените, защото така се запазват повече от ценните им вещества.

6. Броколите са по-вкусни и полезни на пара

Както вече споменахме, по-добре е зеленчуците да се пекат, отколкото да се варят. Но това не се отнася за броколите - те трябва да се задушат на пара, защото при всякаква друга термална обработка губят повече полезни вещества.

7. Използвайте лимон, за да не почерняват нарязаните плодове

За да избегнете бързото почерняване на нарязаните ябълки, например, използвайте малко изцеден лимонов сок или мед с вода (съотношение две части вода и една мед), в които потопете парченцата плод. Съдържащия се в лимонената киселина витамин С и пептидът в меда ще забавят процеса на окисление, който причинява потъмняването.

8. Премахване на излишната мазнина от ястието

За да премахнете излишната мазнина от супи, яхнии и сосове, вземете няколко кубчета лед, увийте ги в марля и обходете с тях повърхността на тенджерата. Ледът ще помогне на излишната мазнина да кристализира, което ще я направи лесна за отстраняване с лъжица.

9. Кога авокадото е готово за консумация

Лесно ще разберете дали авокадото вече е узряло, ако премахнете онази малка част от стъблото на върха му. Ако го отстраните лесно и отдолу е зелено, то авокадото е готово за ядене. Ако обаче под стъблото е кафяво, то авокадото е презряло и вероятно ще има кафяви петна и от вътрешната страна на плода. Ако стъблото се премахва трудно, то авокадото все още не е готово за консумация.

10. Използвайте безалкохолни заместители на виното за готвене

Виното се използва в кухнята, за да се добави към ястието киселинност, сладост или дълбочина на вкуса. Също така виното за готвене служи да омекоти по-жилавото месо или да глазира тигана. Но ако нямате вино под ръка, а рецептата го изисква, можете да го заместите с червен или бял винен оцет, сок от грозде или червена боровинка, пилешки, телешки или зеленчуков бульон (те са с по-ниска киселинност) + лъжица оцет, леко разреден лимонов сок в комбинация с гроздов сок.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА