1 560 0

Постите регенерират имунната система

Гладуването регенерира и обновява имунната система

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова
Постенето и периодичното гладуване може буквално да поднови имунната система. Според научно изследване, продължителното постене, не само предпазва от увреждане на имунните клетки, но също така провокира регенерирането на имунните клетки, преобразувайки заспали стволови клетки в активни самообновяващи се такива. Дългото гладуването намалява значително броя на белите кръвни клетки. Учените наблюдават значителни промени в хемопоетична система, която е отговорна за образуването на кръв и имунни клетки в тялото.

Резултататът от проучването може да има множество ползи за здравословното остаряване, тъй като имунната система е причина за развиването на различни заболявани с нарастване на възрастта.

Продължително постене с периоди на пълно гладуване – от 2 до 4 дни гладуване в период на постене от 6 месеца, принуждава тялото да унищожава старите и увредени имунни клетки и да генерира нови. Подобни диети могат да намерят приложение при пациенти на химиотерапия, при имунна недостатъчност или дори при автоимунни заболявания.

Според друго проучване, при пациенти на химиотерапия, гладуването за 72 часа преди химиотерапията, предпазват тялото от токсините.

Учените предупреждават, че са необходими още изследвания, и всяка такава диета трябва да се ръководи от специалист.Напиши коментар:


Публикувай