584 0

Теодор Ушев не успя да вземе Оскар (ВИДЕО)

Българинът бе номиниран в категория Най-добър късометражен анимационен филм

Снимка Фейсбук
Снимка Фейсбук
Милена Трачева

Българинът Теодор Ушев, на когото стискахме палци да грабне Оскар на тазгодишната церемония по връчването на престижните филмови награди, не успя да получи мечтаната статуетка.

Ушев беше номиниран в категорията "Късометражен анимационен филм", където триумфира филмчето "Свирчо" ( Piper) създадено от Алън Бариларо и Марк Зондхаймър за компанията Pixar, съобщи Нова телевизия.

Българинът бе номиниран за лентата "Сляпата Вайша" по разказа на Георги Господинов, с музика на Никола Груев — Котарашки. Филмът бе финансиран от Националния филмов борд на Канада.

Лентата разказва за момиче, което с едното си око гледа в миналото, а с другото — в бъдещето и на практика не може да живее в настоящето. В тази метафорична приказка за мъдрост и красота режисьорът Теодор Ушев напомня колко е важно да живеем тук и сега.

"Усещането да бъда на червения килим е невероятно. Тази номинация е преломен момент в моята кариера. Оттук нататък просто трябва да правя по-добри филми. Запознах се със страхотни хора, които ми казаха колко харесват моя филм. Мисля, че наистина сме постигнали нещо с Георги Господинов и останалите колеги. Усещането да бъда тук е невероятно", коментира пред българската телевизия Ушев.

„Отсега нататък трябва всяка година да има поне един български филм, който да бъде номиниран. Ще се опитам да помогна по всеки възможен начин това да се случва. Искам да кажа на всичките ми колеги — давайте, работете. Възможно е. След като аз успях да стигна до тук, много е лесно. Всъщност се оказа, че е много лесно да се направи това”, каза още Ушев.

Преди време Ушев разказа за своя филм: „Исках да направя филм за деца от 9 до 99 години. Ние често сме много носталгични към миналото си, гледаме към бъдещето, а не живеем сега, а всъщност това, което правим сега, определя нашето бъдеще.”

Вижте филма на Ушев:

САЩ


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай