Last news in Fakti

28 Февруари, 2017 05:45 1 606 1

17 знаменити имена в киното, които все още нямат Оскар

  • оскар-
  • номинация-
  • актьори-
  • режисьори-
  • награда

Всяка година филмовата академия на САЩ пренебрегва множество заслужили конодейци

17 знаменити имена в киното, които все още нямат Оскар - 1
Снимка АП/БТА

Няма съмнение, че Оскарите невинаги се раздават справедливо.

Понякога филми, които безспорно заслужават да бъдат удостоени с престижната награда биват пренебрегвани.

След като и тазгодишната церемония, по връчването на наградите Оскар, приключи, за поредна година у много от актьорите остана само онзи горчив вкус, който се появява, когато талантът и постиженията не получат нужното признание.

Нека си припомним някои от имената на актьори и режисьори, които въпреки заслугите и следата, която са оставили в историята на киното през годините, все още нямат Оскар. Някои от тях са били номинирани десетки пъти, а други никога.

Глен Клоуз
Между 1983 и 2012 г., Клоуз е била номинирана шест пъти за наградата Оскар. Последната ѝ номинация е през 2012 г. за драмата "Албърт Нобс".

Сигорни Уивър
Тя бе номинирана за най-добра актриса за "Пришълецът", но не спечели. Тя беше номинирана и за най-добра актриса за ролята си в биографичния филм "Горили в мъглата: Историята на Диян Фоси", както и за най-добра актриса в поддържаща роля за изпълнението си в "Работещо момиче".

Анет Бенинг
Тя има три номинации, но никога не печели наградата на Академията. За последно е номинирана през 2011 г. за "Децата са добре".

Том Круз
Обичан и мразен от публиката Круз е сред актьорите, които несъмнено заслужават Оскар. Последната му номинация беше за най-добър актьор в поддържаща роля за играта му във филма "Магнолия" през 2000 г.

Хоакин Финикс
През 2006 г., Финикс загуби надпреварата за бляскавата статуетка, която бе връчена Филип Сиймор Хофман.

Уил Смит
С две номинации за Оскар, Смит все още не е успял да вземе Оскар. Той беше фаворит за приза за най-добър актьор през 2002 г. за ролята си в "Али", но загуби от Дензъл Уошингтън, който бе отличен за ролята си в "Тренировъчен ден". Ако беше спечелил, Смит щеше да стане вторият чернокож актьор, получавал наградата в категория най-добър актьор.

Гари Олдман
Този очарователен британец е бил номиниран само веднъж за наградата на Филмовата академия. През 2012 г. беше номиниран в категория най-добър актьор в поддържаща роля, за изпълнението си в "Дама, поп, асо, шпионин".

Ейми Адамс
С шест номинации Ейми Адамс и нито една победа, Ейми Адам може да бъде наречена новата Леонардо ди Каприо, когато става въпрос за актьори, заслужаващи Оскар.

Ралф Файнс
Дори ролята му на Волдемор не можа да му осигури Оскар. Файнс има две номинации на престижната награда, като през 1994 г. статуетката за най-добър актьор в поддържаща роля му бе отнета несправедливо от Томи Лий Джоунс. Тогава Файнс бе номиниран за играта си в "Списъкът на Шиндлер".

Ед Харис
Мъжът в черно има едва четири номинации за Оскар в цялата си впечатляващата кариера. Последната му номинация е за най-добър поддържащ актьор преди 13 години за играта му в "Часовете". Той загуби от Крис Купър за ролята му в "Адаптация".

Марк Уолбърг
Той има две номинации за престижната награда. През 2007 г. той получава първата си номинация за Оскар за поддържащата роля във филма "The Departed", а през 2011 г. е номиниран за най-добър филмов продуцент за лентата "The Fighter".

Наоми Уотс
Всяка година тази актриса е на крачка от бляскавата статуетка и всяка година остава с празни ръце. Нейните два номинации до момента са били за филма "21 грама" през 2004 г. и "Невъзможното" през 2015 г.

Едуард Нортън
Изненадващо и този актьор няма Оскар, въпреки трите си номинации за изпълненията си в "Първичен страх", "Американска история Х" и "Бърдмен".

Дейвид Линч
С четири номинации и нито една статуетка, режисьорът си остава сред онези, които Академията е оценила несправедливо. Той има номинация за режисурата на "Човекът слон", "Синьо кадифе" и "Мълхоланд Драйв". Той също така има номинация и за най-добър адаптиран сценарий за филма "Човекът слон", но губи от лентата "Обикновени хора".

Лиам Нийсън
Вероятно си мислите: "Чакай, той не спечели ли Оскар за "Списъкът на Шиндлер"?" Отговорът е "не", тъй като статуетката му беше отмъкната под носа от Том Ханкс за ролята му във "Форест Гъмп".

Хелена Бонъм Картър
Тази изключителна актриса е сред имената, които заслужават да поставят над камината си поне една от блестящите статуетки, които филмовата академия раздава всяка година. Картър има само две номинации за Оскар — за поддържаща роля в "Речта на краля" през 2011 г. и за най-добра актриса за ролята си във филма "Крилете на гълъбицата" през 1998 г.

Брад Пит
Технически това е измама. Брад Пит няма Оскар. Той е продуцент на "12 години робство", който печели за най-добър филм през 2014 г., но той няма Оскар за актьорската си игра. Той има номинации за ролите си в "12 маймуни", "Странният случай с Бенджамин Бътън" и "Кешбол".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джими

    0 0 Отговор
    нещо не разбрах писаното за Уил Смит - "загуби от Дензъл Уошингтън, който бе отличен за ролята си в "Тренировъчен ден". Ако беше спечелил, Смит щеше да стане вторият чернокож актьор получавал наградата в категория най-добър актьор." Дензъл Уошингтън да не е ариец случайно.
    А иначе малшанс за Лиам Нийсън, че най-добрият му филм излезе през същата година, заедно с един от най-великите филми в историята. А че Брат Пит няма оскар си е направо престъпление...той слаба роля няма