686 0

Древните пингвини са били високи, колкото човек и то за 30 милиона години

Това показват наскоро открити вкаменелости

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Еволюцията на пингвините винаги е тормозела умовете на учените. Дали техните предци са можели да летят или и те са били приковани към земята? И по-важният въпрос — винаги ли са били с размерите, с които ги познаваме днес?

Изследователи от Нова Зеландия, съвместно с германски учени от природонаучния музей „Зенкенберг“ са намерили отговор на последния въпрос, благодарение на последното си откритие. При разкопки в района на река Уайпара, Нова Зеландия, те се натъкнали на вкаменелости, принадлежащи на гигантски, 150 сантиметров, пингвин, пише изданието "Бизнес Инсайдър".

Фосилите, датиращи от ерата Палеоцен, преди около 61 милиона години, са едни от най-старите пингвински вкаменелости, откривани някога.

Според новото проучване, което учените публикували в списание "Наука на природата", тези новооткрити пингвински кости се различават значително от други находки от същия период, което означава, че видовото разнообразие при праисторическите пингвини вероятно е било много по-голямо отколкото се предполагаше до сега.

Находката също така поставя и въпросът за появата на тези птици. Учените предполагат, че тяхната еволюция вероятно е започнала много по-рано, отколкото предполагаха предишни изследвания.

Генетичен анализ е показал, че семейство Spheniscidae, към което принадлежат днешните пингвини, започва своето начало от вид нелетящи птици, които са живели преди 40 - 100 милиона години. Според други учени, най-ранните предци на днешните пингвини може да са били птици, които са живели през периода Креда преди 60-65 милиона години и са можели да летят.

"Това, което прави тези фосили изключителни, са очевидните разлики с други открити праисторически останки на пингвини от този период на геоложката история", каза д-р Джералд Майер, орнитолог в изследователски институт „Зенкенберг“ във Франкфурт, който е водещ автор на изследването. "Костите на краката показват, че тези пингвини са били значително по-големи, в сравнение с други, вече описани техни роднини", допълва той.

С други думи, пингвините са достигали гигантски размери в много ранен етап от своята еволюция. Според учените, тези праисторически роднини на днешните пингвини са запазили гигантските си размери в продължение на поне 30 милиона години - от средата на Палеоцен до края на периода Олигоцен.Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай