Last news in Fakti

6 Март, 2017 18:54 1 037 0

Най-престижната награда за неврология отиде при трима британци

  • британци-
  • невролози-
  • награда-
  • мозъчни изследвания-
  • център за възнаграждения в мозъка-
  • фондация грете лундбек

Тримата невролози са изследвали центъра за възнаграждения в мозъка цели 3 десетилетия

Най-престижната награда за неврология отиде при трима британци - 1
Снимка: shutterstock

Трима учени от Великобритания спечелиха най-престижната награда за неврологични изследвания в световен мащаб за изследванията си върху центъра за възнаграждения в мозъка, съобщи Би Би Си.

Тяхната работа е спомогнала да се разбере човешкият стремеж към пазаруване, консумиране на храна или дори кацането на Луната.

Този център в мозъка е необходим за поддържането на нашия живот, но той също може и да ни погуби, тъй като той е отговорен за пристрастявания към хазарт и наркомания.

Тримата отличени с тазгодишната награда "Брейн", най-престижната награда в областта на неврологията са Волфрам Шулц, Питър Даян и Рей Долан.

Триото работи в продължение на три десетилетия, за да разгадаят каква е ролята на мозъчния химикал допамин. Той предизвиква поредица от мозъчни реакции, когато човек бива възнаграден с нещо или дори когато само очаква да получи награда.

Наградата "Брейн" е на стойност 1 милион евро и се връчва от базираната в Дания Европейска фондация за мозъчни изследвания „Грете Лундбек“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА