1 805 3

Безстрашно малко момиченце изникна пред емблематичния бик на Уолстрийт

Поставянето на фигурата е в чест на Международния ден на жените

Снимки: Туитър
Снимки: Туитър
Милена Трачева

Докато милиони жени по цял свят се подготвяха да посрещнат Международния ден на жената — 8 март, прочутата бронзова фигура на нападащия бик пред Фондовата борса на Уолстрийт в Ню Йорк, се сдоби с другарче, пише в. "Мирър".

На пътя на страховития бик се появи статуя на малко момиченце. Детето безстрашно се взира в очите на звяра, поставило ръце на кръста си, като символичен акт на неподчинение.

Статуята е била поставена пред известната туристическа атракция в Долен Манхатън от една от фирмите на Уолстрийт във вторник вечерта, в навечерието на Международния ден на жените.

Целта ѝ е да привлече вниманието върху липсата на полово разнообразие в корпоративните бордове и върху разликата в заплащането при жените, които работят във финансовите услуги, обяснява говорител на State Street Global Advisors.

“Много хора говорят за половото разнообразие, но ние наистина усетихме, че трябва да изведем нещата на по-широко ниво“, казват от компанията.

Въпреки че ролята на жените в жестокия свят на фондовите борси е все по-значителна, от State Street заявяват, че една от всеки четири фирми, които съставляват индекса Russell 3000, все още нямат жени в своите управителни съвети.

"Днес, ние призоваваме компаниите да предприемат конкретни стъпки за увеличаване на половото разнообразие в техните управителни съвети", заяви изпълнителният директор на компанията, поставила бронзовото момиченце.

Фигурата на безстрашното дете, дело на скулптора Кристен Висбал, бе определена като "партизанско изкуство" малко след поставянето ѝ в ранните часове на днешния ден.

Но, за разлика от статуята на бика, поставянето на нежната детска скулптора е било предварително обсъдено с градската управа и тя може да остане, поне временно.

Бикът, изваян от италианския скулптор Артуро ди Модика, първоначално бе махнат от мястото му, след като авторът му тихо го поставя пред борсата в Ню Йорк през декември 1989 година.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пеньо
  Отговор
  1 11:54  08.03.17
  Добра идея и красиво реализирана!
 • Вваля
  Отговор
  2 15:57  08.03.17
  Доста оригинално и наистина сполучливо
 • Боряна
  Отговор
  3 21:21  08.03.17
  Въпреки че това е най-точният цитат, намерен от търсачката ми днес, изумена съм от повърхностната интерпретация на оригинала. Дори наличието на автоматичен преводач не може да прикрие липсата на грамотност и пълното отсъствие на обща култура на автора.

Напиши коментар:


Публикувай