Last news in Fakti

9 Март, 2017 01:15 628 0

Часът на земята чества 10-годишнина

  • часът на земята-
  • годишнина-
  • wwf-
  • климатични промени-
  • енергия-
  • 25 март

WWF поставя началото на регонална мрежа за устойчива енергия в Централна и Източна Европа

Часът на земята чества 10-годишнина - 1
Снимка: shutterstock

Часът на Земята, най-популярният празник на природата в света, тази година ще бъде отбелязан на 25 март. Десетки населени места в България ще изгасят символично осветлението от 20:30 ч. до 21:30 ч. в последната събота на месеца, съобщават от българския клон на международната неправителствена организация Световен фонд за дива природа (WWF), създадена в Швейцария през 1961 г.

Началото на тази инициативата е поставено в Сидни, Австралия през 2007 г., а десетилетие по-късно в Часа на Земята се включват милиони хора по целия свят.

Докато последните три години продължават да чупят глобалните температурни рекорди и нуждата от по-голяма ангажираност на обществото се увеличава, най-голямото гражданско движение в света мобилизира хора, общности и организации да изпълнят своята важна роля в справянето с климатичните промени.

Изменението на климата достигна невероятни мащаби и учени от цял свят търсят отговор на въпроса как човечеството може да се справи с този проблем.

Западна Европа вече повече от десетилетие полага усилия да спре употребата на изкопаемите фосилни горива и да стане енергийно независима, Но страните от източната част на континента, включително и България, изостават значително.

В партньорство с различни екологични организации от 10 държави, WWF България поставя началото на първата по рода си мрежа за устойчива енергия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Мрежата ще предоставя практични и иновативни решения за значително намаляване на въглеродните емисии в страните от региона. На национално ниво партньорите ще насочат работата си към регионите с най-ниско социално-икономическо развитие, които често са дом на богато биоразнообразие. Целта им ще бъде да покажат, че решенията за справяне с климатичните промени, ще са големият шанс тези региони отново да се превърнат в атрактивни за хората и инвестициите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА