4 468 1

Австралийско езеро се обагри в яркорозово (СНИМКИ)

Причината за това са водораслите, които растат на дъното му

Снимки: Фейсбук
Снимки: Фейсбук
Милена Трачева

Водите на едно езеро в австралийския град Мелбърн се оцветиха в яркорозово. Феноменът възхити местните жители, но властите предупредиха, че примамливите води, с цвят на дъвка, не трябва да се докосват, камо ли да се плува в тях.

Соленоводното езеро Уестгейт, се намира в парка Виктория в непосредствена близост до река Яра и залива Порт Филип, в центъра на Мелбърн. То може да стане яркорозово или червено през топлите месеци.

Служителите на парк Виктория заявяват, че необичайният цвят се дължи на комбинация от висока концентрация на сол, високи температури и слаби валежи, които влияят на водораслите във водата.

"Водораслите растат в кора от сол, покриваща дъното на езерото и произвеждат червеният пигмент (бета каротин), като част от процеса на фотосинтеза. Когато обаче, концентрацията на сол стане прекалено висока, те започват да отделят много по-голямо количество от пигмента, който оцветява водата“, обясняват от управата на парка в официалната си страница във Фейсбук.

Колкото и прекрасна гледка да представляват розовите езерни води, не е желателно да се влиза в пряк контакт с тях, тъй като могат да причинят кожни раздразнения.

Езерото Уестгейт ще възвърне нормалния си цвят, когато температурите се понижат и започне да вали. До тогава водите му ще си останат розови.

Австралия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Vasik Atanasova
    Отговор
    1 01:39  10.03.17
    РОМАНТИЧНО Е СТАНАЛО

Напиши коментар:


Публикувай