745 0

„Медена закуска“ за децата в българските училища

Кампанията е част от стремежа на ЕП да обяви 20 май за Международен ден на пчелата

„Медена закуска“ за децата в българските училища
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Днес започва интерактивната национална кампания „Медена закуска“, която ще се провежда в училищата в страната. Нейното начало поставя зам.-председателят на Групата на ЕНП в Европейския парламент и ръководител на българската делегация в групата Мария Габриел.

Инициативата, подкрепена от български пчелари, цели да подобри осведомеността на децата от ранна училищна възраст за приноса на пчелите за съществуването на живота на Земята и ползите за здравето от консумацията на мед и пчелни продукти.

Кампанията е израз и на стремежа на Европейския парламент за обявяването на 20 май за Международен ден на пчелата с цел популяризиране на значимостта на медоносните пчели, пчеларството, здравословните хранителни навици и местните хранителни продукти.

Организаторът Мария Габриел и пчелари от цялата страна ще представят пред учениците по интригуващ и достъпен начин ролята на пчелите за продоволствената сигурност и биоразнообразието, видовото разнообразие на български мед и пчелни продукти, как трябва да се грижим за опазването на пчелите.

Подготвени специално за кампанията бурканчета с пет различни видове мед, образователна кръстословица и информационни брошури, са само част от любопитните елементи на кампанията. Учениците ще видят натурални пчелни продукти и пчеларски инвентар, а за да бъде още по-реалистична представата им за света на пчелите ще имат възможност да облекат истински защитни пчеларски облекла.

България


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай