Last news in Fakti

12 Март, 2017 10:00 2 258 2

Притча: Бъди себе си!

Притча: Бъди себе си! - 1

Живял някога мъж, който си изкарвал прехраната с тежък труд в каменоломна.

Веднъж, изтощен от работа, забил кирката си в една скала и възкликнал: „Ех, да можеше да съм богат!"
И, о, чудо! Желанието му се изпълнило. След време, в града, в който живеел нашият герой, пристигнал царят на посещение. Свитата се носела с пълния си блясък по главната улица.

„Ех, ако бях цар!", възкликнал, изпълнен със завист бившия каменоделец, докато гледал как носят царя на златна носилка, със златен купол.

И отново, желанието му се изпълнило. Тогава тръгнал на дълъг поход, защото от малък мечтаел да види непознати и екзотични страни. Но много скоро отново намерил повод да е недоволен – слънцето жестоко напичало и дори златният купол на каляската му не можел да го спаси от палещите лъчи. Тогава мъжът си помислил: „Да можеше да бъда Слънцето!"

И този път желанието му се изпълнило. И сякаш нямало какво повече да иска от живота, когато не щеш ли, облак го закрил. Естествено, Слънцето веднага пожелало: „Де да бях облак!" И станал облак и от него валели порои, които достигали до всички кътчета на света. Но ето ти пак беда! Скала се изпречила пред дъждовните капки. Те биели и биели по нея, но не можели да я съкрушат.

Тогава дъждът възкликнал: "Защо не бях скала?!" и да, вкаменил се, превърнал се в канара. Когато слънцето отново изгряло, дошъл каменоделец и забил кирката си в скалата. А тя, малко преди да се пръсне „сърцето й" на ситни камъчета, си помислила: „Ех, да можеше да съм каменоделец..."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо ПОП

    4 0 Отговор
    Браво Събина ! Човек никога не трябва да надскача сянката си !

    Коментиран от #2

  • 2 чичо Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дедо ПОП":

    Дедпо Попе, или за да е истински щастлив, човек трябва да е в мир със себе си, в противен случай, вечно ще търси нещо и вечно ще е недоволен.