2 159 1

Притча за бедния човек и диаманта

Притча за бедния човек и диаманта
Събина Андреева

Веднъж, докато копаeл малката си нивица, един беден селянин забелязал, че в рохката пръст блести някакво парче стъкло. Вдигнал го и видял, че е много красиво и прелива във всички цветове на дъгата.

- Е, и това е късмет! – казал си. – Ще го занеса на децата вкъщи да си играят.

Така и направил. Малчуганите се зарадвали на хубавото камъче, потъркаляли го, пък накрая им омръзнало и го захвърлили на перваза на прозореца.

Един ден в дома на бедняка дошъл странник и помолил да го приютят за през нощта. На вечеря двамата се разговорили и странникът рекъл:

- Аз съм пътешественик и знам всичко за света. Жал ми е за теб, като гледам в каква беднотия живееш. Тръгни утре с мен и ще те заведа на място, където, ако поработиш няколко години, ще намериш толкова съкровища, че цял живот ще бъдеш богат човек!

Развълнувал се селянинът и се замислил. През нощта казал на жена си:

- Утре ще тръгна с госта ни. Почакайте ме само пет години! Когато се върна, вече няма да живеем в нужда и ще бъдем щастливи.

Заминал селянинът с пътешественика и след много приключения двамата стигнали далечната земя, която била пълна със съкровища. Пет години беднякът се трудил като роб. Пет години проливал кървава пот, за да спечели прехрана за семейството си. Но на петата година, след като вече бил научил всичко за златото и скъпоценните камъни, които добивал, разбрал, че дори цял живот да работи, никога няма да изкопае толкова, че да му стигнат за цял живот.

Върнал се в дома си остарял, уморен, отчаян. Влязъл в тъмната, схлупена къщурка, където го чакало семейството му, умиращо от глад. Погледнал и не повярвал на очите си – на перваза на прозореца лежал забравен най-скъпият, най-редкият диамант, който можело да съществува.

Знанието и опитът са това, което трябва да натрупаме първо, ако искаме да натрупаме богатства. Тази притча показва, че трябва да познаваме стойността на нещата, които ни заобикалят, за да ги използваме пълноценно.

Така е и с хората! Отделете време и положете усилия, за да опознаете някого и не се страхувайте да давате 100% от себе си. Стойностните хора ще го оценят и ще ви отвърнат със същото. В това се крие богатството на взаимоотношенията.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Дедо ПОП
    Отговор
    1 15:15  14.03.17
    Събина, от мен имаш 6 + !

Напиши коментар:


Публикувай