14 Март, 2017 16:24 2 111 4

Череп на 400 000 години загатва как сме еволюирали

  • еволюция-
  • череп-
  • неандерталец-
  • хора-
  • европа-
  • човешка еволюция-
  • португалия

Това е най-ранният фосил от наш прародител, намиран в Европа

Череп на 400 000 години загатва как сме еволюирали - 1

Дълбоко в една пещера в Португалия, древни човешки черепи, лежат вече 400 000 години, заобиколени от първобитни каменни сечива и животински останки.

Наскоро те са били открити от екип археолози, които твърдят, че откритието им може да хвърли светлина върху еволюцията на нашите прародители в Западна Европа, както и върху произхода на неандерталците, които са изчезнали от лицето на Земята преди около 30 000 години.

Изследователите твърдят, че това е най-древния фосилизиран човешки череп, намиран на Иберийския полуостров. Той е открит в пещерата Ароейра, Португалия и е принадлежал на неандерталец, най-близкият изчезнал роднина на съвременните хора, според проучване, публикувано в понеделник в Бюлетина на Националната академия на науките на Португалия.

Археолозите откриват значителни прилики с други вкаменелости, открити в Испания, Франция и Италия от същия период. Според тях черепът от Ароейра за ще допринесе за опознаването на човешката еволюция през средния плейстоцен, както и тази на произхода на неандерталците.

Откритието увеличава анатомичното разнообразие от човешки вкаменелости от този период, което предполага наличието на различни популации на континента, обяснява един от авторите на изследването - експертът по антропология Ролф Куам от университета Бингамтън в щата Ню Йорк.

"Находката е изключително интересна, защото този район на Европа е от съществено значение за опознаване на произхода и еволюцията на неандерталците“, заявява още Куам.

400 000-годишната вкаменелост е рядко откритие, но датира от сравнително късен етап и се определя като „млада“ в света на палеонтологията.

Две челюсти, открити наскоро в Етиопия предполагат, че човешкият род е пристигнал в Източна Африка преди около 2,8 милиона години. Останките на Луси, най-известният ранен прародител на хората, показват, че човекоподобни същества са обикаляли днешна Етиопия преди около 3,2 милиона години.

Находките от пещерата Ароейра ще бъдат изложени в Националния Археологическия музей в Лисабон, Португалия, през октомври тази година.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ото

    4 0 Отговор
    Човека е докаран на Земята далеч преди тези дати. но като гледам черепа, все едно виждам себе си? Явно не съм еволюирал оттогава и досега? И защо се мъчих цял живот, като живея като идиот? 136 години от годината ще бачкам за да хрантутя паразити депутати и какви ли не? Останалите работни дни ще бачкам за надути цени на горива и какво ли не? накрая ще умра и ще бачкам за паметник и ковчег? Абе за какво изобщо съм се родил? А питай го тоя неандерталец, защо ние в Бълхария не сме еволюирали оттогава и досега? сякаш сме си лика ип рилика - изключвам дяволите от партиите ик акво ли не? Ако умра искам елитно погребение! 50 елитни компаньонки по къси поли и барети да маршируват като манджуретки след ковчега, чалга оркестър и петър Ралчев да свирят якоооо ситно шопско, а аз да лежа и дас лушам вътре блаженно. А, попа да е облечен с расо и диригентски палки и да ръководи мажуретките!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 незнайко

    0 1 Отговор
    Вече ни вземат за канарчета. 400 000 години това фантастика ли е ? Имало ли е МАЙМУНИ тогава ?
  • 4 един от тях

    1 0 Отговор
    еволюирали сме от запад на изток ХАСАНЕ