1 908 1

Тази жаба свети в тъмното

Обикновен вид южноамериканска дървесна жаба дълго време е пазела невероятна тайна

Тази жаба свети в тъмното
Милена Трачева

Дървесни жаби могат да светят в тъмното. Това съобщават учени от Аржентина и Бразилия, които твърдят, че са открили първите солидни доказателства за флуоресцентна амфибия, благодарение на една южноамериканска дървесна жаба, пише сайтът "Машъбъл".

От всички земноводни по света (около 7600 вида), досега нито едно не е било потвърдено, че проявява флуоресценция.

Техните открития, публикувани тази седмица в Бюлетина на Националната академия на науките, дават информация, за това, как тази малка дървесна жаба оцелява в своята среда.

Те попаднали случайно на жабата, докато проучвали басейна на р. Амазонка в Аржентина. Изследвайки местни жаби, те се натъкнали на необичайното земноводно, което на дневна светлина изглежда зелено-кафяво, но през нощта свети с ярка флуоресцентна зелена светлина.

„За разлика от дълбините на океана, където флуоресцентните риби и растения се открояват, сухоземната среда предлага далеч по-голямо разнообразие от цветове. Този калейдоскоп може да направи по-трудно забележима флуоресценцията в природата, както и почти неоткриваеми местата, на които тя се среща“, казва Карлос Табоада, водещ автор на проучването и биолог в Университета на Буенос Айрес.

"Имахме съмнения, че тези видове (жаби) могат да светят", обяснява той и допълва: "Това, което е наистина шокиращо е интензивността и цвета на флуоресценция, която изобщо не сме и очаквали."

Наситеният „вечерен“ цвят на жабата идва от комбинация на лимфни и жлезисти секрети. Досега се смяташе, че химическото съединение, което причинява светенето, не се среща при гръбначните животни.

„Това е съвсем различно от флуорофорите, съдържащи се при други гръбначни, който обикновено представляват протеини или полигенни връзки“, заяви Мария Габриела Лагория, химик към Университета в Буенос Айрес и съавтор на проучването.

Кожата на дървесната жаба Hypsiboas punctatus е толкова прозрачна, че могат да се видят вътрешните ѝ органи.

Учените все още не са разгадали причината, поради която жабите светят през нощта, но имат теория. Може би светят толкова ярко, за да станат по-видими една за друга.

Откритието би могло да стимулира и други учените да работят и изследват флуоресценцията на сушата, която до голяма степен е неизследвана област. Необичайната светеща жаба дава тема за размисъл на учените, дали не съществуват и други земноводни, които притежават способността да светят в тъмното.

Тази жаба свети в тъмното

Аржентина

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • Патето Яки
    Отговор
    1 11:04  16.03.17
    Ще си сложа вместо диодните лед крушки.

Напиши коментар:


Публикувай