853 0

Кой замърсява океаните? (ВИДЕО)

След като видите от какво се правят изкуствените дрехи, ще се замислите преди пак да си купите такава

Кой замърсява океаните? (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Учени твърдят, че изкуствените дрехи може би са най-голямата заплаха.

Учените от Великобритания предупреждават, че пластмасовите микровлакна от дрехите навлизат в океаните и застрашават морските обитатели.

Изследователите казват, че стотици хиляди миниатюрни влакна се отделят във водата всеки път, когато перем своите дрехи от изкуствени материи. Така тази миниатюрни пластмасови нишки в последствие се озовават в хранителната верига и достигат чак до нашите трапези.

Микровлакната - изкуствени частици, които са по-малки и от микрозрънцата от козметиката - влизат в канализационната система, от където достигат реките, които пък ги отнасят към моретата и океаните. Там те биват погълнати от риби и птици, които пък в даден момент могат да завършат съществуването си в нашите чинии.

Експерти смятат, че големите производители на дрехи не правят достатъчно, за да решат проблема с пластмасовите микровлакна.

Екип от учени е започнал двегодишен проект, за да открие микроскопични частици във водите на Мексиканския залив. Проектът ще използва материали от акции за почистване на крайбрежието с доброволци. Той ще разчита и на данни от пробите на водата край бреговете на Флорида. Пред последната годите там е отчетено голямо съдържание на микрофибри.

Според консултантска група по околната среда, 190 000 тона пластмасови микровлакна навлизат в океаните всяка година. Това е значително повече от 35 000 метрични тона пластмаса, които идват от микрогранулите в козметичните продукти, заради което вестниците полудяха през 2016 г.Напиши коментар:


Публикувай