421 0

Най-старите фосили на растения са на 1.6 млрд. години

Многоклетъчният живот на Земята може би датира от много по-рано, отколкото се смяташе до сега

Милена Трачева

Учени откриха най-старите фосили от растения. Находката може да се окаже изключително важна и да хвърли нова светлина върху начина и времето, когато е възникнал и се е развил животът на планетата.

Фосилите датират от преди 1,6 милиарда години, което предполага, че многоклетъчният живот на земята вероятно е започнал най-малко преди това, съобщава New scientist.

Вкаменелостите са на червени водорасли и са били открити в скалите на Читракут, централна Индия, запечатани върху подложки от цианобактерии, наречени строматолити.

"С откритието си, ние доказахме, че има огромна вероятност, историята на растенията да е с 400 милиона години по-стара от досега известната", изтъква Стефан Бенгтсон от шведския Музей по естествознание в Стокхолм.

Неговият екип е открил различни клетъчни структури вътре във вкаменелостите на червените водорасли, които са еукариотни (имат сложни клетки като растенията и хората). Открити са и тромбоцити, които могат да са ранни хлоропласти — клетъчни органели, в които се извършва фотосинтезата.

Ранното развитие на многоклетъчни еукариотни организми е спорно поради недостиг на вкаменелости по-стари от 1 милиард години. Ако новите разкрития и датиране на фосилите са правилни, теорията за ранен сложен живот на Земята ще трябва да бъде поправена. "Дървото на живота ще трябва да бъде градуирано отново", коментира Бенгтсон.Напиши коментар:


Публикувай