Last news in Fakti

21 Март, 2017 16:13 2 013 0

Завръщането на Бен Афлек към алкохола е често срещан сценарий

  • бен афлек-
  • алкохол-
  • рецидив-
  • сценарий-
  • алкохолизъм-
  • лечение

Алкохолизъм е хронично заболяване, което означава, че може да доведе до рецидив

Завръщането на Бен Афлек към алкохола е често срещан сценарий - 1
Снимка: shutterstock

Актьорът Бен Афлек наскоро обяви, че отново е започнал да се лекува от алкохолна зависимост, като това е най-малко второто му постъпване в специализирана клиника. Това признание не е изненадващо, тъй като повторното посягане към чашката е обичаен сценарий за хора, страдащи от алкохолизъм, пише изданието "Хъфингтън пост".

На своята страница във Фейсбук, миналата седмица Афлек заяви, че успешно е завършил програма за лечение на алкохолна зависимост.

Състоянието е "нещо, с което се борех в миналото и ще продължавам да се боря", пишеше в публикацията му от 14 март. Предишното му известно постъпване в клиника бе през 2001 г.

Според Националния институт по наркомании (НИДА) в САЩ, пристрастяването е хронично заболяване, а това означава, че повторното посягане към предмета на пристрастяване, не само е възможен, но и много вероятен.

Ето няколко важни факта, свързани с алкохолизма:

При повечето хора, лекували се от алкохолизъм, често се стига до рецидив.

Според едно изследване, направено през 2001 г., през първата година след лечение от алкохолизъм, само около 25% от хората са в състояние да проявят воля и да се въздържат от употреба на алкохол.

Колкото по-дълго време хората се въздържат от алкохол, толкова по-големи са шансовете им да останат трезвени.

Около 40% от тези, които са се въздържали от употреба на алкохол в продължение на 2 последователни години, има шанс да развият рецидив, сочи изследване на Американската здравна асоциация. Онези, които издържат по-дълго, увеличават шансовете си за успех и лечение.

Стресът и алкохолът могат да предизвикат рецидив.

Много фактори могат да предизвикат рецидив при хора, лекували се от алкохолна зависимост.Сред тях са рекламите за алкохол, посещаването на заведения, в които се сервира алкохол, социалният натиск, свързан с пиенето на алкохол, включително и събирането с хора, които пият, според Националния институт за злоупотребата с алкохол и алкохолизъм в САЩ.

Друг важен фактор за появата на рецидив е стресът или други отрицателни емоции.

Рецидивът не означава „провал“.

Важно е хората, които страдат от алкохолизъм да са наясно, че рецидивът не означава непременно провал, според НИДА. Пристрастяването е хронично заболяване и точно както при други хронични заболявания, може да има моменти, в които симптомите се появяват отново.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА