551 0

Кои бонбони са най-харесвани?

Наистина ли хората сме толкова елементарни?

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Всеки човек инстинктивно знае, че това е така: червените бонбони са най-вкусни. Под червено, разбирайте всички нюанси на този цвят — от наситеното рубинено червено до бледо розовото. Дори когато не можем да кажем какво точно е ароматът на тези бонбони — ягода, череша, диня — ние вътрешно знаем, че те ще са по-вкусни от останалите, които стоят до тях на рафта за бонбони.

Но защо това е така? Според експерти по маркетинг и психолози, интервюирани от списание Slate, вкусът и цветът оказват влияние върху нашите избори по начин, който поставя червеното и розовото на първо място по много и най-различни причини.

Първо, това е най-малко враждебният и плашещ цвят, тъй като червените плодове по принцип са по-малко кисели от всички останали. На второ място, червените бонбони са смятани за по-сладки. Според едно проучване, хората определят вкуса на червените бонбони като по-сладък от този на бонбоните с друг цвят, въпреки че имат едно и също съдържание на захар.

Чарлз Спенс, психолог от университета в Оксфорд, обяснява пред списанието, че причината за това се крие в природата. Червеният цвят често показва зрялост и сладост.

Тогава защо производителите на бонбони се занимават да правят бонбони с други цветове? Просто е. Хората обичат да имат избор. Това ги кара да чувстват, че държат нещата под контрол, а и разнообразието със сигурност е по-малко скучно от еднообразието, обяснява Спенс.Напиши коментар:


Публикувай