1 515 4

Спете на отворен прозорец за здраве

Сън на чист въздух предпазва от диабет и затлъстяване

Спете на отворен прозорец за здраве
Снимка: Shutterstock
Анатоли Стайков

Отварянето на прозореца нощем, за да е по-хладна спалнята, е много лесен начин за предотвратяване на затлъстяването и диабет тип 2, твърди професор от Оксфордския университет пред в. "Дейли телеграф".

Има все повече доказателства, че охлаждането на тялото дори само с един-два градуса е полезно за здравето, изтъкна проф. Ашли Грийн. Така той коментира резултатите от изследването на холандски учени, според които има връзка между глобалното затопляне и диабета.

Учените от университета на Лайден твърдят, че покачване на температурата в околната среда с 1 градус Целзий може да предизвика 100 000 нови случая на диабет само в САЩ годишно. Причината е, че тялото трябва да гори по-малко кафява мазнина, за да се топли, а това води до понижена инсулинова чувствителност и напълняване.

Изследването подкрепя теорията, че трябва да се живее на хладно, за да бъдат намалени случаите на диабет и затлъстяване.

"Живеенето на хладно може да е полезно за увеличаване на инсулиновата чувствителност и да се избегне диабетът. Като се вземат пред вид трудовете, че добрият сън също помага в борбата със затлъстяването и диабета, може би целта ни трябва да е да се наспим добре в хладна спалня с отворени прозорци, за да влиза нощният бриз", твърди проф. Гросман.

Учените от университета на Маастрихт съветват температурата в помещението да се намалява до 15 - 17 градуса Целзий няколко часа, за да се поддържа ниско тегло. Самото охлаждане засилва метаболизма с 30 процента. Ако на човек му е студено и трепери, може да изгори 400 калории на час, защото тогава метаболизмът се увеличава пет пъти.Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Еко
  Отговор
  1 05:15  24.03.17
  Особено ако живееш в София,на отворен прозорец може и СПИН да хванеш.
 • ПИЧ
  Отговор
  2 13:31  24.03.17
  Тази статия е неуместна!
 • CL500
  Отговор
  3 17:50  24.03.17
  Напълно съм съгласен за спането на отворен прозорец или открехната врата. На хладно се спи по-добре, а отделно има и постоянен приток на свеж въздух. Това води до повече кислород в стаята и тялото по-бързо се възстановява, отколкото да спиш в спаружен въздух. Затова и в планината, където въздухът е чист и по-наситен с кислород, се наспиваш много по-бързо и си по-свеж. Единствено неприятното вечер може да е шума в града, защото все ще мине някой на пълна газ с колата си или лапетии ще врякат шумно в 0200 часа сутринта :-)
 • Как че оставиш бе
  Отговор
  4 14:36  25.03.17
  Какда оставя отворено като отодлу имаме КА.УТ който бълва цигарен дим 24 часа, оставял съм отворено и на сутринта все едно въздуха е примесен с катран и до обед не мога де се свестя

Напиши коментар:


Публикувай