3 131 0

5 начина да разпознаете истинския лидер

Истинският лидер знае как да мотивира хората около себе си

Снимка: Shutterstock
Снимка: Shutterstock
Денис Джамбазов

Лидерството е качество, което притежават малцина. Да си лидер не означава просто да те повишат в работата и да започнеш да ръководиш определен отдел. Лидер е човек, който умело да води своите колеги към изпълняване на поставените цели. Има няколко начина, по които може да разпознаете истинския лидер:

Лидерът първо слуша, а после действа

Някой, който прави заключения още преди да се е запознал с фактите, вече е направил фаталната грешка. За да ръководи хората умело, един началник трябва да отдели време и да чуе и тяхното мнение. Той трябва да се постави на тяхно място, за да анализира по най-добрия начин ситуацията.

Истинските лидери знаят какво не знаят

Опасно е някой да каже „знам всичко“, пише Entrepreneur. Истинският лидер и водач е в мир със себе си, когато е осъзнал, че няма как да разбира и знае всичко. Той не вижда това като слабост, просто защото не е. Просто е част от процеса.

Истинският лидер никога не иска да бъде най-умният в стаята

Ако някой наема и се обгражда от хора, които нямат неговата квалификация, то той просто се чувства застрашен и иска да запази позицията си. Това не е лидерско мислене и не води към позитивни резултати. Лидерът никога няма да иска да бъде най-умният и квалифицираният в стаята. Вместо това той ще иска да назначи интелигентни хора, от които да извлече най-доброто за благото на работния процес.

Истинският лидер дава конструктивни оценки

Има разлика между понятието „конструктивен критицизъм“ и обикновен негативизъм. Хората, които постоянно критикуват другите и са недоволни от нещо, не помагат на никого. Не помагат и на себе си. Лидерите в службата биха потърсили начини да помогнат на другите.

Истинският лидер винаги намира начин

Всеки, който казва „невъзможно е да се свърши“, не е способен да води. Истинският лидер знае, че винаги има начин. Той може да не е начинът, който първоначално е бил заложен, но именно в това се крие изкуството на лидерството. Успешният мениджър не мисли праволинейно, търси различна гледна точка и успява да намери изход от задънената улица.Напиши коментар:


Публикувай