1 184 0

Шведското кралско семейство чака още един наследник

Принц Карл Филип и София чакат второ дете

Шведското кралско семейство чака още един наследник
Снимка Архив АП/БТА
Милена Трачева

Шведският принц Карл Филип и съпругата му принцеса София чакат второ дете, съобщи АП.

Принцът, син на крал Карл XVI Густав и пети по право наследник на шведския трон, обяви, че „с нетърпение очакваме да посрещнем новото малко попълнение на нашето семейство."

В изявление от Кралския дворец съобщиха, че раждането се очаква през септември.

37-годишният принц се омъжи за София, която сега е на 32 г., през юни 2015 г. Двойката вече има едно дете — княз Александър, който се роден на 19-ти април, 2016 г.

Независимо дали ще бъде момче или момиче, новото кралско бебе ще се подреди шесто в списъка с претенденти за трона, тъй като през 1980 г. Швеция промени конституцията, за да даде възможност на най-възрастния наследник да поеме короната, независимо от пола.

Настоящият крал Карл Густав, който наследява шведския престол след смъртта на дядо си — крал Густав VI Адолф, застава на чело на страната на 16 септември 1973 г. Макар да е крал, той няма никаква политическа власт, а задълженията му са представителни и церемониални.

Кралското семейство е изключително популярен в Швеция и монархията се радва на широка подкрепа, въпреки егалитаризма, който е характерен на скандинавската страна.

Швеция


Още по темата

Напиши коментар:


Публикувай